joi, 26 mai 2011

In Bucuresti acum 70 de ani

De curand am intrat in posesia variantei digitale a cartii "Volkswagen Militärfahrzeuge 1938-1948" scrisa de Dr. Hans-George Mayer-Stein. Cartea integrala poate fi descarcata de aici .


La pagina 82 a amintitei lucrari atentia mi-a fost atrasa de fotografia de mai jos:

In prim plan se afla doua VW Käffer si un kubelwagen in fata Hotelului Athenee Palace din Bucuresti. Cu ajutorul lui "google translate" am ticluit explicatia gasita in carte pentru aceasta fotografie: in 1941 Ministerul Afacerilor Externe al Reich-ului a trimis in Afganistan un convoi din care fac parte si cele 3 masini. Convoiul a plecat din Berlin si s-a oprit intr-un oras din Balcani unde a fost facuta aceasta fotografie ( orasul neprecizat in carte este evident Bucurestiul ). Se ofera si cateva informatii legate de aceste masini: vopsea lucioasa, bari cromate, claxoane. In fotografie identificam si alte "accesorii" ale masinilor trimise in Afganistan: portbagaje in partea superioara a celor doua vw kaffer ( interesant este ca acestea sunt diferite constructiv ) si lampi "notek" pentru toate cele 4 masini ce pot fi identificate ca facand parte din amintitul convoi. Prima masina din dreapta imaginii, care judecand dupa lampa "notek" facea si ea parte din convoi, pare a fi un Hanomag.
Este o fotografie foarte frumoasa si cea mai veche fotografie in care apar masini Volkswagen facuta in Bucuresti. Ca o coincidenta anul acesta se implinesc si 70 de ani de la acel moment inregistrat de pelicula aparatului de fotografiat in centrul capitalei.

2 comentarii:

  1. http://automotivehistorian.com/index.php?p=1_4_Military
    In paragraful 2 sint ceva mai multe detalii despre calatoria in Afganistan, insa plasata in 1942.
    Masina de aprovizionare pare sa fie un Hanomag Sturm, cu toate ca e amintita ca fiind un "truck".

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pt informatii! Intr-un link pus de TZepeSH pe forum zice ca au plecat pe 27 Mai 1941 din Berlin. Am sa completez articolul cu datele din link.

    RăspundețiȘtergere