miercuri, 25 august 2010

Aventura thassiana Ep 1

Anticul Thassos

Orasul Limenas suprapune anticul oras fondat de fenicieni si desavarsit de greci Thassos. Turistul plimbandu-se pe strazile orasului modern, din loc in loc, la vreo raspantie poate da de excavatii argheologice si de ruine antice mai mult sau mai putin puse in valoarea sau conservate. Marea majoritate a acestor ruine sunt din perioada greceasca clasica, elenistica dar si din epoca romana. Frecvent in sapaturile arheologice din Romania sunt descoperite amfore de Thassos dar si celebrele tetradrahme de Thassos ( monede de argint cu flanul mare ) cu o putere circulatorie in epoca similara ( pastrand proportiile ) cu cea a monedei Euro de acum. Desi intreaga insula este plina de urme arheologice din toate perioadele antichitatii am ales ca in acest material sa va prezint ( cu ceva mici exceptii ) doar ruinele grecesti ale anticului Thassos.
Foarte bine puse in valoare sunt o serie de porti ale orasului antic. Fiecare poarta este cunoscuta si numita dupa un basorelief aflat de obicei pe partea interioara stanga a portii pe directia de intrare in cetate.
Poarta lui Zeus si a Herei, ce o puteti admira in fotografia de mai jos, prezinta in basorelieful ce o strajuieste ...

... pe Zeus tronand, in fata lui Hera in picioare iar sub tronul lui Zeus un personaj masculin a carui identitate imi scapa. Intreaga scena se afla in interiorul unui altar sau templu sugerat de frontonul aflat deasupra personajelor amintite. Pe fronton se afla un vultur alt simbol a lui Zeus.

La o strada distanta, pe aceias directie si cu aceias orientare se afla ruinele Arcului lui Caracala. Similaritatea orientarii portii si a arcului imi sugereaza prezenta in antichitate a unui drum principal ce lega cele doua obiective timp de mai multe secole. Din planurile arheologice gasite pana acum nu ar reiesi acest aspect poate si pentru ca acest presupus drum principal este suprapus acum de constructii moderne ( ramane de studiat ).

Detaliu decorativ al Arcului lui Caracala.

Poarta lui Silenus este cea mai bine conservata si impreuna cu turnul si cartierul antic aflat in spatele portii se constituie intr-un frumos complex arheologic.

Basorelieful de mari dimensiuni, aflat pe partea stanga a portii, il reprezinta pe Silenus, band dintr-un kantharos, si avand partea mediana a corpului de cal ( coada si penis erect ) dar cu picioare de om . Silen este un personaj interesant din cortegiul Dyonisiac: fiu al lui Pan, satyr batran, cu darul profetiei, cu figura caraghioasa si vesnic beat ( asa cum ii sta bine unui dyonisiac ) se spune ca ar fi inventator flautului. Pe basorelief, in fata lui Silenus, se afla si un fronton de templu sau altar.

Put din cartierul aflat in spatele Portii lui Silenus.

Langa Poarta lui Silenus se afla si un incredibil de bine pastrat turn construit pe la 250 aChr si care-si pastreaza pana si crenelurile de piatra.

Vedere laterala asupra turnului de langa Poarta Silenus.

Mai prost pastrata sii mai putin bine pusa in valoare este poarta lui Hermes daca identificarea mea este corecta. Basorelieful acestei porti reperezinta un grup de personaje a caror actiune sau identitate se lasa greu conturate datorita starii precare de conservare.


O alta poarta aflata in apropierea celei a lui Hermes desi intr-o stare de conservare foarte buna ( la asta poate a contribuit si lipsa de acces turistic la ruine ) poarta un panou explicativ naucitor "Poarta unei zeite intr-un car ".

Mda asta am vazut si eu si chiar as fi putut bate campii mai mult: "Poarta zeitei intr-un car cu doua roti, tras de un cal cu patru picioare, condus de un barbat cu doua ( picioare )"

Teatrul antic este o constructie impresionanta mai ales prin pozitia lui. De pe treptele ( bancile ) teatrului se poate vedea atat piesa de teatru cat si o splendida panorama asupra golfului in care se afla Thassos-ul .


Teatrul a cunoscut in ultimii ani ample lucrari de restaurare si sincer nu inteleg de ce s-a preferat folosirea din loc in loc a unor blocuri de piatra noi cand cele antice zac gramada una peste alta pe langa teatru sau de ce sa folosit lemn a refacerea unor trepte/banci distruse cand puteau fi facute din piatra sau marmura de care insula nu duce deloc lipsa ( ba din contra ).



Decor natural, ideal, in dreptul scenei pentru drama "Apus de soare" . Mai greu de explicat ce cauta Stefan in Grecia :) ...



Bancile antice inca poarta inscriptionat numele posesorilor...

Mica piata sau poate curte interioara din cartierul de Nord al orasului antic. A se remarca pe bordura ce o strajuieste gauri in care veneau probabil stalpi de lemn ce sustineau acoperisul de panza al unui umbrar.

Strada din cartierul Nordic cu banci antice incastrate in zidul unui edificiu caruia ii apartinea si piata sau curtea pavata de mai sus. Bancile atesta ( dupa parerea mea ) vechimea obiceiului de-ati petrece timpul la strada vorbind sau privind trecatorii specific atat zonei balcanice cat si celei mediteraneene.

Templul si altaruli lui Dyonisos .

Templul a carei identitate imi scapa acum.

Agora, piata publica, principalul loc de desfasurare al vietii politice dar si a celei economice si implicit sociale in orasul antic grec. In imaginea de mai jos se vad mai mult sau mai putin bine definite portice, temple (grecesti sau romane ), altare, tribune si alte multe chestii ce se pastreaza in acest spatiu construite de-a lungul intregii antichitati.

O alta constructie antica a carei destinatie imi scapa. As fi tentat sa afirm ( datorita formei si dimensiunilor ) ca-i o portiune din zidul de incinta ce pastreaza scara de acces la partea superioara a unui turn ce-l strajuieste.


Cam atat pentru azi despre anticul Thassos ca doar n-o sa-mi petrec penultima zi de concediu scriind chestii pe care oricum nu le citeste nimeni. Daca am sa gasesc timp am sa mai adaug si alte edificii din orasul antic.


Un comentariu:

  1. Bancile sunt din alt material pentru ca sa nu se produca un fals prin reconstituire. Asa se reface functional si volumetric locul si se poate folosi pentru eventuale spectacole moderne dar se si poate distinge foarte clar ce e autentic si ce e interventie moderna. Pietrele originale au fost lasate pe loc fara sa fie refolosite pentru ca probabil nu se putea identifica in mod corect pozitia originara a fiecareia.

    RăspundețiȘtergere