luni, 30 august 2010

Aventura thassiana Ep 3

Ce pesti s-au lasat fotografiati la ei acasa ( Prima parte ).

Achizitionarea unui vizor subacvatic ( asa-i spun de cand eram copil si n-am sa-i spun altfel acum ) cu camera foto/video incorporata mi-a dat posibilitatea sa traduc povestile de felul: "bai sti cat de frumos e cand te scufunzi si inoti cu pestii!" in imagini ce reproduc lumea tacuta a adancurilor.
Dintr-un inceput vreau sa va spun ca acest echipament, desi digital, a ridicat ceva probleme si m-a facut sa simt aceleasi emotii ca-n vremurile aparatului foto cu film: rezultatul muncii se poate vedea doar la developare . Nu ai un obiectiv prin care sa privesti lumea si nu poti vedea pe loc daca fotografia "a iesit" sau nu. Filmele subacvatice HD sunt o alta poveste ce vor face obiectul unei alte postari viitoare. Sper sa realizez, atunci cand timpul o va permite, din cele multe inregistrari un mini film documentar subacvatic. Fotografia subacvatica e o poezie! Jocul luminii in apa, filtrul de lumina natural al apei, insolitul mediului, vietuitoarele marine-personaje incredibile dintr-o alta lume, culorile lipsite de orice idee sintetica, toate creeaza o atmosfera magica.
Tentatia de a va arata dintr-o data toate fotografiile fara explicatii cvasi-stiintifice e foarte mare. Cu toate astea am sa incerc pe cat posibil sa ofer si ceva informatii legate de aceste minunate vietuitoare marine pe masura ce ele apar in fotografii.
Am sa folosesc in principal numele grecesc al pestilor pentru ca acolo ma aflam :) .

Peisaj subacvatic cu actinii sau anemone (animale marine inferioare ) si un peste ce pare a fi un sparos ( diplodus anularis ), peste din familia doradelor.

Peisaj submarin cu actinii ( anemone ) si alge.

Vedere din canionul preferat pentru scufundari. Acolo stancile submarine formau un labirint cu versanti ( "inalti" de pana la 4-5 metrii ) si grote pline de vietuitoare marine.

Un banc de gopa sau poate gilos.

Banc placid de pesti intr-o zona cu nisip si iarba marina.

Vedere asupra tarmului in zona canionului subacvatic preferat pentru scufundari.

Burete de mare ceva arici de mare doua tipuri de animale marine la fel de interesante.

Trei ( cred ca ) gilos "cu dunga" ( Coris julis ).


Peisaj cu un animal marin interesant: castravetele de mare ( chestia aia mare si neagra ) si un peste pe care n-am reusit sa-l identific inca.

Banc de salpa ( sarpa salpa ) iesite la plimbare.



Vedere din "marele canion".

Banc de pesti superbi ( as inclina spre o identificare cu gilos - Thalassoma pavo ) care-mi amintesc de pestele neon foarte cunoscut de acvaristi.

Sunt cei mai frumosi pesti vazuti in Mediterana!



Aceiasi pesti albastru neon fotografiati dintr-un alt unghi.

Un melanouri ( Oblada melanoura ) intr-un desert subacvatic.


Un timid si colorat perka ( Serranus scriba ) plimbandu-se pe fundul marii.

Banc de Atherina sau invazia pestilor transparenti.

Peisaj subacvatic stancos.

Atherina la marginea "marelui canion".

P'asta ( desi e simpatic ) n-am aflat inca cum il cheama :( .



O superba anemona marina.


Si incheiem seara cu doi sargos ( familia doradelor ) la plimbare.


2 comentarii:

  1. nu am inteles daca pozele astea (ff faine)sunt facute de la suprafata apei sau DIN apa (cu un aparat protejat)...

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt facute sub apa, asa cum am spus la inceputul postari cu o masca/camera foto/video subacvatica ( http://www.f64.ro/liquid-image-hd-series-camera-subacvatica-foto-video.html ). Ma bucur ca v-au placut si sunt convins ca urmatoarea postare din serie ( "Marea descoprire" ) o sa va placa cel putin la fel de mult. Sper ca saptamana viitoare sa reusesc finalizarea, cel putin, a primei parti.
    Cu stima,
    Bogdan Beldianu

    RăspundețiȘtergere