joi, 26 august 2010

Aventura thassiana Ep 2

Ce pesti si alte animale marine s-au lasat mancate. Pareri si recomandari.


Ca si cu alte ocazii mi-am propus ca odata ajuns la Mediterana sa las deoparte obiceiurile culinare bazate pe pui, porc, vita si restul de legume romanesti si sa ma infrupt pana la saturatie din pestii si fructele de mare specifice locului stropite din belsug cu vin local. Platoul mixt compus din calamari, caracatita, creveti, sardine, scumbii sau dulcea tipuras ( dorada ) prajite sau la gratar a devenit principalul fel de mancare. O recomandare gastronomica: crevetii in sos cu branza. Dementa curata! Incercati-i la mai multe restaurante deoarce reteta poate diferi destul de mult (toate retetele fiind una mai buna decat cealalta! ).

Desi tavernele aveau panouri mai mult sau mai putin explicite cu: "Nu hraniti pisicile! " cum puteai sa nu-i dai ceva si lu' asta mica care mai avea si copii acasa?


Localul favorit, unde multe vietuitoare marine au fost inecate in ceva ce putea fi ambrozie dar nu era decat vinul casei, se afla spre periferia Thassos-ului ( Limenas ) departe de agitatia si superficialitatea zonei centrale. Localul ( al carui nume imi scapa :( ) este usor de gasit: cum iesi din portul nou ( cel unde acosteaza ferryboat-urile ) o apuci spre dreapta catre iesirea din oras. Drumul urmeaza malul marii unde cand vei vedea caracatite unse cu ulei de masline si insirate la uscat sub soarele mediteranei, te opresti si pe cealalta parte a strazii vei gasi un restaurant umbrit si acoperit de o vita deasa cu struguri albi si rosii, dulci si parfumati, din care ca un graur am tot ciugulit in aceste zile.

Asta-i locul! Aici au cel mai gustos calamar din oras. Mi-as permite o paranteza: daca nu te pricepi sa prepari calamarul risti sa mananci un soi de camera de bicicleta prajita sau fripta.
Revenind la terasa/taverna noastra: painea in test fabricata la cuptorul propriu si servita fierbinte insotita de un soi de sos pe baza de iaurt si mujdei (din partea casei ) impreuna cu pilaful cu scoici sunt garnitura ideala pentru tot ce inseamna bazdaganii marine.

Si tot la aceasta terasa recomandarile speciale:
1. Sardele in sos de lamaie. Deja am o puternica reactie pavloviana!

2. Creveti cu sos si branza.
Si ... monumentul gastronomic, visul de aur al gurmandului... simfonia gastrica... balsamul papilelor ... Ati inteles ideea...
3. CARACATITA IN SOS DE VIN!


Ma duc sa mananc ceva ca deja a inceput sa ma roada stomacul numai privind .

3 comentarii:

  1. Da, frumos, regret ca nu mi-am mai permis anul asta sa merg acolo ca anul trecut - Skala Potamia ...
    Am raspuns la HM pe blog ca treaba cu cariera din Dobrogea o am notata pe undeva intr-un carnet caci dosarul de concesiune catre primaria capitalei se afla la arhivele statului.

    :)) Cand era mic am avut si eu o macheta a acelui VW. Eram incantat ca se deschideau usile !:)

    RăspundețiȘtergere
  2. A fost un moment a la Pastorel Teodoreanu care mi-a facut o pofta de 'bazdaganii' asa de dimineata :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur ca ce ati citit v-a palcut sau v-a trezit interesul. Mi-ar place ( si cu prima ocazie favorabila o s-o fac ) sa va raspund mai detaliat. Din pacate stau prost cu timpul: incep scarbiciul s-a intors copilul de la bunici si mai am de sortat si cateva sute de poze pt postarea urmatoare. Va multumesc si va astept mai departe pe aici.

    RăspundețiȘtergere