Insula muzeelor vazuta dintr-un tren de pe S-Bahn ( pt S-Bahn vezi si postarea precedenta ).
In interiorul Alte Nationalgalerie holul central.
Colectia de arta, din care va voi arata doar cateva exponate desi impresionanta este cu mult sub cea aflata la Louvre spre exemplu. Dar na asa e cand te-ai naravit la marile colectii incepi sa faci figuri si sa gasesti pete-n soare.
Portretul lui Theodor Mommsen ( cel care a scris istoria Romei cu rigurozitate nemteasca ) aflat in colectia Alte Nationalgalerie. Este un portret de la apusul vietii marelui om ( a fost istoric, arheolog, jurist, jurnalist, scriitor si politician ) pictat undeva dupa anul 1900 ( Mommsen moare in 1903 ).

Mai jos o pictura ce are legatura cu noi romanii, nu mai stiu exact titlul lucrarii dar era ceva legat de Valahia si valahi. Lucrarea are vreo doua secole si de aici se vede ca maidanezul si taiatul de frunze la caini sunt o prezenta constanta in peisajul mioritic.

Vedere spre Berlin Dom dinspre Alte Nationalgalerie.
Alte Nationalgalerie privita de la baza cladirii.
Colonada "afumata" si cu urme de proiectile dupa bombardamentele si luptele duse in Berlin in timpul WW2 si aflata langa Alte Nationalgalerie.
Urmatoarea oprire a avut loc la Pergamon Museum.
Insula Muzeelor cu Pergamon Museum si Bode Museum acum si in 1951 :
( foto din Bundesarchiv ).
Neues Museum construit intre 1843-1855 cuprinde colectia de arta egipteana cu celebrul bust a lui Nefertiti. Muzeul a fost distrus apropae in totalitate de bombardamentele asupra Berlinului si a fost redeschis abia in 2009.

Dar sa revenim la Pergamon Museum care adaposteste rezultatele sapaturilor arheologice de la Babylon, Uruk, Assur, Millet, Priene etc Colectia antica si medie orientala este absolut impresionanata si cuprinde de la cladiri ( mai mult sau mai putin intregi ) pana la obiecte marunte.
Poarta Pietei din Millet ( The Market Gate ), construita in 120 dChr si avand o inaltime de 17 m cu o latime de 29m, este si ea expusa si poate fi admirata la Pergamon Museum.
Tot in acets muzeu vedem o alta capodopera a antichitatii: Poarta Zeitei Istar din Baylon....
Si pentru cititorii ceva mai obsedati ai blogului un pic de arta sexuala antica ;) :
In final o vedere exterioara a Altes Museum ( Muzeu Vechi ) construit intre 1823-1830 si aflat pe aceias insula. Muzeul adaposteste colectii de antichitati .
Episodul urmator: Locuri in Berlin .
Pe cand un tratat despre "normalitate"?!:))
RăspundețiȘtergerePe cand ne semnam comentariile? ;)
RăspundețiȘtergereNormalitatea? Tratat? Mda ... m-a muncit ideea asta. Normalitatea e o conventie, e data de majoritate. Dar! Normalitatea n-ar trebui sa fie decat pozitiva. Normalitatea negativa n-ar mai fi "normalitate". Societatile cu normalitate negativa sunt predispuse disparitiei, vezi comunismul, fascismul etc Sau societatiile cu "normalitate" sexuala dubioasa. OK, daca majoritatea societatii este homo sau lesbi sau zoo devine o societate normala data de majoritate. Dar Sodoma si Govora :))) n-au durat prea mult. Disparitia e garantata, daca nu ca urmare a armaghetonului, sporul demografic isi va spune cuvantul mai devreme sau mai tarziu.