miercuri, 13 iulie 2011

Wolfsburg 2011 Berlin 2 Insula muzeelor


In episodul de azi, dedicat tot Berlinului, o sa facem o scurta vizita pe Insula Muzeelor ( Museumsinsel in germana ). Insula Muzeelor este chiar o insula pe raul Spree in centrul Berlinului. Aici se afla 5 muzee din care timpul nu mi-a permis sa vad decat doua. Veti vedea mai jos care si de ce ;).

Insula muzeelor vazuta dintr-un tren de pe S-Bahn ( pt S-Bahn vezi si postarea precedenta ).

Una din legaturile intre oras si insula este realizata prin podul Friedrich ( Friedrichsbrucke )


Cu toate reparatiile facute podului urmele celui de al doilea razboi mondial ( denumit mai departe WW 2 ) sunt si acum foarte vizibile.

Alte Natinalgalerie vazuta de pe pod.

Alte Nationalgalerie ( Vechea Galerie Nationala ) este un muzeu deschis in 1876. Adaposteste colectii de arta clasica, romantica, Biedermeier, impresionista si modernista.


Opere de arta din curtea muzeului langa colonada.


In interiorul Alte Nationalgalerie holul central.
Colectia de arta, din care va voi arata doar cateva exponate desi impresionanta este cu mult sub cea aflata la Louvre spre exemplu. Dar na asa e cand te-ai naravit la marile colectii incepi sa faci figuri si sa gasesti pete-n soare.



Portretul lui Theodor Mommsen ( cel care a scris istoria Romei cu rigurozitate nemteasca ) aflat in colectia Alte Nationalgalerie. Este un portret de la apusul vietii marelui om ( a fost istoric, arheolog, jurist, jurnalist, scriitor si politician ) pictat undeva dupa anul 1900 ( Mommsen moare in 1903 ).



Mai jos o pictura ce are legatura cu noi romanii, nu mai stiu exact titlul lucrarii dar era ceva legat de Valahia si valahi. Lucrarea are vreo doua secole si de aici se vede ca maidanezul si taiatul de frunze la caini sunt o prezenta constanta in peisajul mioritic.

Vedere spre Berlin Dom dinspre Alte Nationalgalerie.
Alte Nationalgalerie privita de la baza cladirii.
Colonada "afumata" si cu urme de proiectile dupa bombardamentele si luptele duse in Berlin in timpul WW2 si aflata langa Alte Nationalgalerie.

Urmatoarea oprire a avut loc la Pergamon Museum.

Insula Muzeelor cu Pergamon Museum si Bode Museum acum si in 1951 :

( foto din Bundesarchiv ).



Neues Museum construit intre 1843-1855 cuprinde colectia de arta egipteana cu celebrul bust a lui Nefertiti. Muzeul a fost distrus apropae in totalitate de bombardamentele asupra Berlinului si a fost redeschis abia in 2009.

Dar sa revenim la Pergamon Museum care adaposteste rezultatele sapaturilor arheologice de la Babylon, Uruk, Assur, Millet, Priene etc Colectia antica si medie orientala este absolut impresionanata si cuprinde de la cladiri ( mai mult sau mai putin intregi ) pana la obiecte marunte.

Punctul central al atractiei acestui muzeu este Altarul din Pergam care a dat si numele muzeului. Altarul refacut in interiorul muzeului a fost construit in prima parte a secolului II aChr pe o terasa a acropolei anticului Pergamon din Asia Mica de catre regele Eumenes II.

Altarul dezgropat de sapaturile arheologice germane in a doua jumatate a secolului XIX si mutat efectiv in acest muzeu a fost la sfarsitul razboiului luat de catre sovietici ca amintire. A fost returnat DDR-ului cativa zeci de ani mai tarziu.



Superb mozaic antic expus in apropierea altarului.

Poarta Pietei din Millet ( The Market Gate ), construita in 120 dChr si avand o inaltime de 17 m cu o latime de 29m, este si ea expusa si poate fi admirata la Pergamon Museum.


Mozaic antic aflat langa Poarta din Milet:

Tot in acets muzeu vedem o alta capodopera a antichitatii: Poarta Zeitei Istar din Baylon....

... cu ale sale superbe frize ...

... din care friza leilor este poate cea mai cunoscuta:




Si pentru cititorii ceva mai obsedati ai blogului un pic de arta sexuala antica ;) :






Fatada Mshatta este o parte a fatadei palatului rezidential umeiad din secolul VIII Qasr Mshatta din Jordania:

Si diverse alte monumente sau parti de monumente antice greco-romane:



In incinta muzeului o foarte innteresanta expozitie temporara dedicata descoperirilor de la Tell Halaf din Siria.

Rezultatul sapaturilor arheologice realizate de von Oppenheim la Tell Halaf au fost expuse intr-un muzeu dedicat din Berlin. In timpul WW 2 o bomba de aviatie americana a lovit acest muzeu care a a ars in intregime. Exponatele dupa incendiu au ramas expuse conditiilor meteorologice ( ploaie, ninsoare inghet/dezghet ) astfel ca la sfarsitul razboiului din impresionantele statui aramaice descoperite la Tell Halaf au ramas numai bucati de dimensiuni foarte mici ( vezi detalii foto mai jos) .


Opera uriasa de restaurare, inca neterminata, a facut ca acum dupa peste 6 decenii colectia de antichitati de la Tell Halaf ( cultura Tell Halaf este situata intre 6100 si 5400 aChr ) sa fie din nou expusa.


Zid al Pergamon Museum ce inca poarta urmele ultimei conflagratii mondiale:

In final o vedere exterioara a Altes Museum ( Muzeu Vechi ) construit intre 1823-1830 si aflat pe aceias insula. Muzeul adaposteste colectii de antichitati .


Din cele 5 muzee ce se gasesc pe insula nu am reusit sa vizitam decat doua. Celelalte raman sa fie vazute la urmatoarea plimbare prin Berlin. Acestora li se adauga in plan si Museum fur Naturkunde ( fosile, scheleti de dinozaur spre ex foarte cunoscuta fosila de Archeopteryx prima pasare etc ) si acvariul aflat in apropierea Domului ( acvariul central are 25 m inaltime iar vizitatorii se plimba cu un lift in interiorul sau) suna bine, nu?

Episodul urmator: Locuri in Berlin .

2 comentarii:

  1. Pe cand un tratat despre "normalitate"?!:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe cand ne semnam comentariile? ;)
    Normalitatea? Tratat? Mda ... m-a muncit ideea asta. Normalitatea e o conventie, e data de majoritate. Dar! Normalitatea n-ar trebui sa fie decat pozitiva. Normalitatea negativa n-ar mai fi "normalitate". Societatile cu normalitate negativa sunt predispuse disparitiei, vezi comunismul, fascismul etc Sau societatiile cu "normalitate" sexuala dubioasa. OK, daca majoritatea societatii este homo sau lesbi sau zoo devine o societate normala data de majoritate. Dar Sodoma si Govora :))) n-au durat prea mult. Disparitia e garantata, daca nu ca urmare a armaghetonului, sporul demografic isi va spune cuvantul mai devreme sau mai tarziu.

    RăspundețiȘtergere