miercuri, 10 martie 2010

La Romula ( mica Roma ) I



Oarecum deprimantei campanii arheologice de la Castra Traiana i-a urmat, tot in vara anului 1991, o a doua, la Romula ( Mica Roma ).
Eheee Romula e o alta poveste!
Daca citesti cartile, Romula, nu poate fi decat un vis a la Indiana Jones. Uite spre exemplu ce zice L. Ferd. de Marsigli, colonel genist in armata austriaca, vizitand Romula in 1691 "Se gasesc ( ... ) urmele unui oras foarte mare, caruia cei de azi i-au dat numele Antina. Ceea ce este de remarcat in primul rand, sunt mai multe forturi construite in intregime din caramizi imprimate cu figuri (...) N-am crezut necesar ca trebuie sa adaug desenului meu si multimea de ziduri si de resturi de edificii ce se vad imprastiate aici" . Si asta nu era tot! Mon colonel ( col. dr. Cristian M. Vladescu ) imi povestise niste chestii absolut fantastice: orasul roman e superb, se intinde pe sub tot satul ( Resca ), satenii gasesc monede si artefacte romane in praful drumului, de curand se gasise un canal boltit de 1,70 inaltime la interior, iar Romula a fost pe langa capitala si principalul atelierul de geme al provinciei romane Dacia Inferior. Era doar o chestiune de timp si noroc pana ce acest atelier ( evident plin de geme mai mult sau mai putin finisate, rebuturi, scule etc ca doar d'aia e atelier ) se va gasii fizic pe undeva pe malul Tesluiului.
Nici nu trebuia sa arunc o privire in oglinda pentru a sti cu siguranta cine va gasi atelierul.
Combinand povestea lui Marsigli cu cea a lui mon colonel rezulta ca nu trebuia decat sa ma plimb prin orasul antic precum voda prin loboda sau Indiana Jones prin temple si piramide antice si unde vad mai multe geme la un loc acolo, sigur, e atelierul sau ceva in genul asta.
Gema romana ( sursa foto aici ).


Cu rucsacul in spinare am pornit de unul singur ( mon colonel era deja acolo si ma astepta ) catre marea aventura urmand instructiunile: acceleratul pana la Caracal, apoi cu personalul Caracal-Piatra Olt fix pana la Romula, ca asa-i zice si la gara.
Caracal e un oras frumos. Multe cladiri vechi ( la care s-a folosit caramida romana de la Romula ) inca stateau in picioare iar timpul parea ca sta, cumva, si el pe loc, doar praful parea mai mobil. Impresia generala era intregita si de personalul Caracal-Piatra Olt cu ale sale vagoane interbelice cu compartimente si banchete din lemn lustruit si lacuit ce-ti aduceau aminte de Caragiale si al sau Bubico, decor numai bun pentru inceputul aventurii tanarului ( roman ) Indiana Jones. Si ca decorul sa fie complet trenul strabatea alene campia mergand in paralel cu drumul roman, aflasem asta citind tot cartea lui D. Tudor ( Romula, Editura Meridiane 1968 ), strajuit de tumuli romani pe care, uneori, calea ferata ii mai si strapungea. Ce mai la deal la vale: idilic monsher!
Cu capul plin de vise ( ce frumoasa-i adolescenta! ) cobor in Halta Romula. Era o halta in mijlocul campului, ca multe alte halte din Romania iar pana la sat drumul urca nitel. Primului om intalnit in halta i-am adresat si intrebarea magica: "Cum ajung la cetate?". E stiu faptul ca orice ruina antica sau medievala e cunoscuta de peizanul mioritic drept "cetate". "Tineti linia tot inainte spre sat". Linia ?!?... nu stiu ce era aia dar directia sat era clara. Tin drumul principal, ala asfaltat, si patrund in sat. Mai intreb din cand in cand pe cate un om sau femeie a locului de "cetate" si indicatiile sunt clare "tot inainte!". Un ultim delusor sau damb ( aveam sa aflu ulterior ca-i zidul de incinta al fortificatiei lui Filip Arabul ) si drumul se lasa intr-un tapsan aflat in mijlocul satului. Protapit in mijlocul maidanului, pe care pasteau sau se odihneau sictirite de caldura verii cam trei sferturi din animalele prezente in atlasul zoologic domestic, intreb pe primul om ivit in cale unde-i cetatea. "Pai aici" vine cumva derutant raspunsul. "Aici, unde?!?!". "Aici unde stati acum."
Maidanul cu iarba arsa, maracini, cioturi de caramida si animale domestice sictirite era chiar cetatea sau asa cum s-a integrat rezervatia arheologica in vocabularul local "pe cetate"...

Vedere aeriana a satului Resca, in centru marcat cu X se afla rezervatia arheologica sau "pe cetate". (sursa foto google maps )

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu