joi, 8 aprilie 2010

In armata la cavalerie


Azi va propun o fotografie cu un cavalerist, mai exact bunicul meu Tomozei Constantin ( in foto apare calare ) si un coleg de arme necunoscut. Fotografia realizata in perioada interbelica este nedatata. Informatiile oferite de aceasta imagine nu sunt foarte numeroase, practic se poate dovedi un instrument util doar pentru studiul sau exemplificarea uniformelor militare specifice
epocii.
Ca imagine poate starni nostalgia oricarui barbat care si-a satisfacut serviciul militar obligatoriu. Generatii intregi si-au facut "poza din armata", pe care cu mandrie, au trimis-o acasa. Era dovada trecerii intr-o noua varsta, intr-o noua etapa a vietii.
Desfiintarea servicului militar obligatoriu a fost o greseala cu consecinte nebanuite in timp: o populatie din ce in ce mai indisciplinata, generatii lipsite de simtul responsabilitatii sau al datoriei civice, de cunostiinte militare minime, etc.
Revenind la fotografia noastra nu pot sa nu apreciez vitalitatea debordanta a personajului aflat in picioare langa cal. Imi imaginez, ca dupa ce fotograful si-a facut datoria, a dus trompeta la gura si a cantat ceva vesel.

Fotografia a fost realizata pe hartie Kodak tip "carte postala" numai buna de expediat familiei sau poate iubitei insotita de cateva ganduri scrise pe spate.

2 comentarii:

  1. Falnice personaje, inclusiv calul!
    In completarea a ceea ce ai spus despre desfiintarea armatei, ar fi fost si mai bine sa se fi pastrat inclusiv efectivele de cavalerie, mai reduse numeric bineinteles. Calul a insotit dintotdeauna omul in actiunile militare, iar romanii au avut cai de cea mai buna calitate de-a lungul istoriei - tributul Moldovei se platea la inceput in cai, ceara si miere.
    Si, apropos de Moldova: Familia Tomozei nu este din zona Romanului?

    RăspundețiȘtergere
  2. Din Moldova era venit dar nu stiu cu siguranta de unde. Am s-o intreb pe mama ( e bunicul din partea mamei ) daca ( mai ) stie de unde se tragea bunicul meu ( era deja la a doua generatie in Bucuresti ).
    Dupa revolutie s-a incercat reanfiintarea armei cavalerie dar din pacate fara rezultat. Asociatia "Traditia Cavaleriei" era ceaa care lupta pt aceasta.

    RăspundețiȘtergere