luni, 12 aprilie 2010

Karmann Ghia typ 3

In 1961 Volkswagen lansa una din cele mai frumoase si rare modele ale sale: VW typ 34, sau mai bine zis Karmann Ghia Typ 3. Platforma de VW Typ 3 a primit o caroserie al carui dizain purta marca Sergio Sartorelli . Productia de serie ( 1962 - 1969 ) a livrat pietei auto din intreaga lume doar 42505 masini. A fost cel mai luxos si scump model produs de Volkswagen in anii '60. Acum este un model "collectible" semi-rar.

Un astfel de exemplar prezent la evenimentul de la Wolfsburg din 2008.


Interior de Karmann Ghia typ 3 si vedere laterala a unui astfel de automobil recent restaurat ( sursa foto www.thesamba.com )


Aceste minunate masini au fost si sunt ( inca ) prezente in Romania. Intr-o fotografie alb/negru, din Bucurestii ultimelor decenii ai secolului XX, apare un Karmann Ghia Typ 3 cu numar format mic specifice masinilor apartinand ambasadelor ( sursa foto vwforum.ro ).
Pe principalul sit al pasionatilor de karmann Ghia typ 3 din intreaga lume este inregistrat un exemplar supravietuitor si in Romania fara alte date suplimentare.



In Iunie 2006 descoperisem un astfel de exemplar pe undeva prin Vestul tarii si tentatia de al achizitiona a fost foarte mare. Ceva probleme cu actele si distanta mare m-a facut sa abandonez ideea. In fotografiile de mai jos puteti vedea masina in discutie. Din spusele proprietarului de atunci se pare ca masina apartinuse unui pictor sau artist din Craiova. Era desfacuta in vederea refacerii si se pare ca se pastrau toate elementele masinii inclusiv aparatul de radio original. Ulterior am aflat ca masina s-a vandut, neclar unde, neclar cui ( vorba unu-i clasic in viata ) .




De curand pe vwforum.ro a aparut pe topicul "Vanatoarea de epave" un Karmann Ghia typ 3 localizat langa Bucuresti in zona Mogosoaia.





La o privire superficiala a fotografiilor am crezut ca-i vorba de aceias masina ajunsa printr-o ironie a sortii mai aproape de mine. Studiind mai pe indelete am constatat ca de fapt e vorba de o a doua masina Karmann Ghia typ 3 din Romania.
Sper ca cineva sa salveze acest exemplar. Nu stiu daca este de vanzare sau in cazul in care este de vanzare care este pretul cerut. Un eventual doritor trebuie sa stie, insa, ca restaurarea unei astfel de masini este o opera anevoioasa: tot ce inseamna elemente de caroserie, lampi, bare, interior, chedere, etc sunt foarte rare si evident au un pret pe masura.
Poate intr-o buna zi un Karmann Ghia Typ 3 impecabil va face deliciul evenimentelor de profil din Romania...

5 comentarii:

  1. intradevar este o masina foarte frumoasa,
    dupa parerea mea este cea mai frumoasa masina produsa de Karmann pt Volkswagen
    nu stiu cine poate abandona o masina asa frumoasa care are si caroseria destul de intreaga si buna(vorbesc de a doau masina ,pe marginea drumului)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru foarte multi oameni o masina veche = rabla :( . Daca as fi avut bani si timp ... dar niciodata nu se stie ;) .

    RăspundețiȘtergere
  3. unde poate fi vazuta masinuta . sunati ma va rog si spuneti mi zona exact 0722772573

    RăspundețiȘtergere
  4. Incredibila masina... E si pe lista mea de preferate. Fain articol, multumim.

    RăspundețiȘtergere
  5. am vazut si eu azi masina pur intamplator, am intors si am mers sa o vedem de aproape. e geniala, tot ce pot sa spun e ca mi-a ramas gandul la ea si o vreau! nu stiu cum sa o iau de acolo dar o vreau. am vazut ca e abandonata intre 2 curti imense de firme, ma indoiesc ca vreuna din ea are legatura cu masina, si totusi daca a fi a cuiva de ce ar abandona-o acolo? e geniala masina, am ajuns acasa si am inceput sa o caut, si iata ca am gasit-o aici :)

    RăspundețiȘtergere