miercuri, 14 aprilie 2010

Secretul Mioritei




-Ce sti tu mai?
-Eee las ca stiu eu!
-Sti ce ingroapa pisica...

"Misterele Bucurestiului" o carte proasta, "Misterele Bucurestilor" un film la fel de prost, atunci de ce n-ar fi si o serie proasta de articole pe acest blog "Mistere Bucurestene"? Oricum Bucurestii sunt un mister pentru toata lumea. Este vorba de insasi misterul vietii intr-un oras impropriu vietii. Dar sa nu ne aberam prea tare si sa incepem cautarea misterelor bucurestene din exterior spre interior, precum un calator proaspat venit in oras, sa zicem de pe DN1 ;) .
Calatorul nostru trece nonsalant peste misterul dezvoltarii aberante a orasului catre Nord ( nimeni nu stie de ce e cool sa construiesti ansambluri rezidentiale sau cladiri de birouri intr-o zona lipsita de infrastructura, fara metrou, autostrada, etc si departe de orice punct de interes urban ) si ajunge la Gara Baneasa. Se minuneaza nitel ca Gara Regala e parasita si nu mai are nici o utilitate practica, apoi se minuneaza si de Vila Minovici cum de mai sta in picioare dupa 50 de ani de durere in c*r a primariei capitalei si se racoreste nitel privind la Fantana Miorita.
Ca sa-si faca o idee de cum arata candva zona, gandita ca un ansamblu relativ unitar, apeleaza la o fotografie de epoca.


Apoi face si el una pentru comparatie:


Tot uitandu-se si comparand ii sare in ochi un element ciudat, am putea spune chiar misterios: banca de piatra din fata Vilei Minovici.
Acum relativ ascunsa de un mobilier urban indoielnic ( statie de autobus si o alta banca de lemn! ) era perfect vizibila in fotografia facuta in prima jumatate a secolului XX.


Calatorul nostru obosit decide sa se odihneasca pe celebra banca de piatra. Apropiindu-se de ea ii sar repede in ochi ceva elemente ce nu apareau in vechea fotografie ( vezi locul indicat de sageata rosie pe detaliul fotografiei alb/negru )


Da, o frumusete de guri de ventilatie de la un adapost antiaerian sau, poate, de la un tunel secret.





Cand au aparut acestea ( in fotografia de epoca nu erau ;) ) si ce deservesc ele cu exactitate ramane un mare mister. Oricum banca n-a ramas nesimtitoare la schimbari si s-a miscat cativa metrii catre gara ca sa ascunda aceste guri de aerisire :) . Poate ca actualul mobilier urban, statia de autobus si noua banca de lemn nu-s puse tocmai intamplator ci au rolul de a ascunde banca noastra buclucasa.


Calatorul ( am putea sa-i spunem "Vanatorul de mistere" ca doar am stabilit de la inceput ca avem de a face cu o actiune specifica filmelor de serie B, poate chiar C ) , oarecum multumit de descoperire, isi continua drumul catre centrul orasului in cautare de noi mistere misterioase.
Nici nu lasa bine in urma "Secretul Mioritei" si peste ce credeti ca da la cateva sute de metrii distanta?
Peste un stalp misterios!


Stalpul de fonta, frumos si ingrijit ornamentat, are in partea de sus o monograma, un B mare peste care se suprapune un P mai mic ( inclin sa cred ca e o monograma a Primariei Bucuresti ).


Cu siguranta sta acolo de la inceputul secolului XX.

Misterul stalpului consta in pozitia lui, aceasta indica un gard sau balustrada construita perpendicular pe sosea si nu paralel cu aceasta. Sa fi fost vorba de un gard ce candva marca limitele orasului? Mare mister monsher!


3 comentarii:

  1. F interesant. Ce mai e interesant e gardul din lemn al vilei care e identic cu cel de acum 70 de ani, probabil ca a fost refacut insa s-a pastrat modelul. Zona era preferata de cei care doreau sa-si fotografieze automobilele, banuiesc ca fiind limita orasului era locul und eintorceau, am cel putin 15 fotogrqafii cu automobile facute in perioada interbelica in acea zona.

    RăspundețiȘtergere
  2. Gurile de aeririsire - da, ridica anumite semne de intrebare: cine, ce, unde, cum, de ce, cu ce scop. Stilpisorul - la rindul lui - ridica alte semne de intrebare: cum de nu l-au furat tiganii, ca sa-l dea la fier vechi? In rest, el nu avea alta menire decit sa serveasca drept suport pentru niste lanturi care alcatuiau delimitarea dintre spatiul pietonal si spatiul verde. Iar lanturile se prindeau cu niste buloane, taman in acea gaura. That's all folks!

    RăspundețiȘtergere
  3. Automobiliam, cu siguranta o plimbare "la sosea" era una din atractiile acelei epoci :) .
    Bogdan Iorga, sunt de acord cu ce spuneti numai ca pozitia gaurilor indica pozitionarea lanturilor perpendicular cu soseaua si nu paralel cu aceasta ;).

    RăspundețiȘtergere