Fotografiile de epoca ne ajuta ( din pacate istoria comunista s-a straduit zeci de ani sa stearga orice urma si sa uite cam tot ce a tinut de perioada interbelica ) sa redescoperim si alti dealeri de masini din Bucuresti. Acestia par a-si avea show room-urile organizate cu predilectie la parterul marilor hoteluri din epoca. Asa cum se va vedea mai departe Bulevardul Magheru si Calea Victoriei pare sa fi fost cel mai bun loc in care sa-ti cauti o masina noua sau in care sa deschizi o reprezentanta.

FORD poate cea mai cunoscuta si raspandita marca interbelica isi avea show room-ul la parterul Hotelului Lido pa Bulevardul Magheru, este posibil sa fie prima reprezentanta oficiala de vanzari deschisa in 1931. Din 1935 Ford deschide in Romania si prima linie de asamblare cu o capacitate de 2500 automobile si camioane pe an. Automobilele asamblate la fabrica din Floreasca sunt modelul Ford V8. ( http://www.ford.ro/Articole/Ford-romania/Istorie-ford/Istoria-ford-in-romania/440.html ).
UPDATE! Prin amabilitatea Domnului Cornel ( http://www.simplybucharest.ro/ ) am gasit in Cartea de telefon a Bucurestiului ( Abonatii S.A.R De Telefoane Bucuresti si Jud. Ilfov August 1938 )informatii suplimentare. Astfel la adresa Hotelului Lido ( B-dul Tache Ionescu Nr5-7 , actualmente Magheru ) se afla: RAF Ford, magazin piese schimb - bd T.Ionescu 5 , atel(iere) si exp(ozitie)- bd T.Ionescu 6 si RDA Reprezentanta de Automobile, expozitia - bd. T.Ionescu 6 si bir(ouri) si garaje Gr.Manolescu 21. De aici deducem ca la Hotel Lido in 1938 functionau doua reprezentante auto RAF ( Ford ) si RDA ( ? ) . Tot la aceias adresa ( Bd Tache Ionescu Nr6 )in acelas an ( 1938 ) functioneaza si firma AUTO BLOCK S.A.R care comercializeaza automobile: Wanderer, Horch, D.K.W, AUDI ( adica grupul AUTO UNION ) si autocamioane diesel; M-A-N si PHANOMEN. E de presupus ca aici se afla sediul central ( nu se face nici o referire la o eventuala "expozitie" iar aceste masini erau expuse in show room-ul de la parterul blocului Sun-London ( vezi mai jos ) .


FIAT si-a avut pentru multi ani show room-ul la parterul Hotelului Athenee Palace aflat pe Calea Victoriei. Marca Fiat s-a bucurat de mare succes in Romania atit in perioada interbelica cat si in comunism.

Fiat-urile interbelice sunt nelipsite de la intrunirile organizate de Retromobil iar cele mai numeroase supravietuitoare par a fi dragutele Fiat-uri Topolino ( Soricelul :) ).
CHRYSLER isi expunea si vindea masinile in vitrinele Hotelului High Life de pe Calea Victoriei.

LINCOLN O fotografie facuta din interiorul show room-ului surprinde o parte din vitrina inscriptionata cu LINCOLN ZEPHYR,

peste drum cumva in diagonala Biserica Italiana iar in interior o parte din masina aflata in vitrina. Reprezentanta Lincoln pare a se afla la parterul blocului aflat in intersectia Bulevardului N Balcescu ( continuare Magheru ) cu Strada CA Rosetti. Evolutia modelului Zephyr ne ajuta si la datarea fotografiei.


Productia a demarat in Noiembrie 1935 si a durat pana in 1942 in formula lansata in 1936. Masina din vitrina noastra are farurile in forma de lacrima specifice perioadei 1936-1939, din 1940 farurile modelului Zephyr devin rotunde ca urmare fotografia se poate data in intervalul mentionat ( 1936-1939 ). Doua fotografii cu un Lincoln Zephyr din 1936 si unul din 1940 exemplifica mai bine schimbarea survenita in aspectul masinii in 1940.
AUTO UNION Marca auto aparuta in 1932 prin fuzionarea a patru marci germane de masini ( Horch, Audi, DKW si Wanderer ) a avut show room si in in Bucuresti. Stramosul masinilor Audi actuale isi expunea "marfa" la parterul blocului "Sun-London" aflat la intersectia Bulevardului N Balcescu cu actuala Strada Traian Vuia.


Un superb Auto Union, impecabil restaurat face si acum deliciul intrunirilor posesorilor de masini clasice. Daca masina a fost vanduta de un dealer bucurestean si a supravietuit pana la noi vom afla ... sincer ar fi o poveste mult prea frumoasa dar cine stie...
O parte din fotografii provin de pe fiat3xforum.ro si de aici: http://picasaweb.google.com/adi.pircalabu/VechiulBucuresti#
Mi-a placut articolul!
RăspundețiȘtergereIn cartea de telefon din 1937 erau vreo doua pagini de reprezentante si firme auto!
(http://catalog.loc.gov/cgi-bin/Pwebrecon.cgi?DB=local&CMD=lccn+%222007205826%22&CNT=10+records+per+page)
Multumesc pentru link si aprecieri! Nu-l stiam, foarte interesant.
RăspundețiȘtergereMasinile de epoca mi se cel mai interesante in contextul alb-negru si, normal, in orasul de odinioara. Este acea clasa pe care nu o mai intalnesti la automobilele de astazi.
RăspundețiȘtergereDa, pe vremuri masinile chiar aveau clasa, dizain, personalitate, stil, lucruri care acum s-au demonetizat, din care n-au mai ramas decat cuvinte lipsite de continut.
RăspundețiȘtergereCat despre perceptia asupra masinilor de epoca in alb si negru e un pic deformata, ele erau vopsite si in alte culori chiar daca nu intr-o gama atit de bogata ca acum. Basoreliefurile si statuile antice de marmura sau calcar erau adesea pictate in culori vii lucru greu de imaginat si digerat astazi :) .
La Praga, masinile antebelice sau clasice. sunt folosite in orasul vechi pentru plimbari turistice cu precadere in zone cu trafic auto restrictionat dar nu numai. E o afacere din care are toata lumea de castigat si masinile si posesorii si turistii. Am sa postez un articol si cu masinile clasice din Praga. Hai sa ne imaginam o Calea Victoriei pe care in week-end nu au voie sa circule decat masini de epoca si trasuri...
Ai scris un articol foarte interesant.
RăspundețiȘtergere