sâmbătă, 9 ianuarie 2010

BMW si EMW


In amintirea tatalui meu, Adrian Beldeanu, care pe 9 Ianuarie ar fi implint 75 de ani.




De curand mi-am luat un BMW R 32 din 1923. Pasiunea pentru vehicule pe doua roti m-a parasit in urma cu foarte multi ani dar aceasta motocicleta e fantastica!


Realizata de IXO MUSEUM ( www.ixomodels.com ) la scara 1/24. Este o adevarata bijuterie.

Detaliile sunt incredibile pentru o motocicleta la aceasta scara ( carburatoarele, galeriile de evacuare si tijele de la acceleratie sunt favoritele mele ).


Am incercat sa pun pe fundal o reproducere dupa o fotografie de epoca din atelierul unde se asamblau aceste motociclete (rezultatul nu este unul tocmai stralucit pentru ca a trebuit sa ma lupt cu Iustin sa nu manance decorul ).


Cateva date tehnice:
Este prima motocicleta produsa de BMW si comercializata sub acest nume.
S-a fabricat intre 1923-1926.
Avea un motor boxer, air-cooled de 500 cc ( mai exact 486 cc ), care dezvolta o putere de 8, 5 CP la 3200 RPM.
Viteza maxima era de 95 km/h.
Consumul se incadra la 3 l la 100 km. Sau pentru abreviationisti 3% .
Machetei nu pot sa-i reprosez decat doua lucruri. Primul: toate piesele sunt din plastic, chiar daca este unul de buna calitate care nu se rupe sau sparge cu usurinta as fi preferat sa aiba si ceva piese de metal, spre ex. cadru, rezervor, motor. Al doilea; pentru conformitate ar fi fost bine daca rotile ar fi avut talonul alb, in acest fel s-ar fi adaugat un plus de autenticitate.


In incheiere o poza de epoca cu tatal meu pe una din primele lui motociclete.
Este o motocicleta EMW ( nu cunosc modelul si nici anul de fabricatie ). Fotografia nu este datata iar singura mentiune care apare pe fotografie este atelierul unde a fost prelucrata "FOTO STELIAN".

EMW ( Eisenacher Motoren-Werke ) este o marca produsa dupa al doilea razboi mondial la fabrica BMW din Eisenacher. Aceasta se afla in partea controlata de sovietici a Germaniei si a produs masini si motociclete sub marca BMW pana in 1952 cand i-a fost schimbat numele in EMW, iar celebra sigla BMW a fost inlocuita cu una similara dar avand culori dfierite ( in loc de albastru cu alb s-a optat pentru rosu cu alb ) .

4 comentarii:

  1. Cand am citit mi-am adus aminte ca am fost ma muzeul BMW si daca nu ma insel am fotografiat exact aceasta motocicleta. Am pus la mine cateva poze.

    RăspundețiȘtergere
  2. un comentariu cu intarziere...
    respectele mele in amintirea tatalui tau! mai ales ca mi-l amintesc destul de bine si chiar am avut la un moment dat un dialog foarte placut. intotdeauna am sa pretuiesc acele momente!
    restul... sunt doar cuvinte...

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place si ma bucura gestul tau pentru tatal tau .Vreau sa iti spun ca detin tablourii semnate Adrian Beldeanu in original si masina de scris cu care a scris manuscrisele cartilor,pentru a ma contacta pe adresa E-Mail cagema@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut.Eu am gasit o motocicleta EMW in stare f buna.Asa am ajuns aici.

    RăspundețiȘtergere