luni, 25 ianuarie 2010

Un monument uitat al Regimentului 2 Rosiori?

In memoriam col. dr Cr. M. Vladescu



In colectia mea de fotografii se gaseste si cea de mai jos, aflata intr-o stare nu tocmai buna. A fost recuperata dintr-un garaj cu umiditate foarte mare, deteriorata, cu inscrisurile aflate pe spate, in general, ilizibile.
Fotografia surprinde in centru un monument al Regimentului 2 Rosiori iar in spatele acestuia o cladire.
Numele Regimentul 2 Rosiori este legat de celebra "Sarja de la Prunaru" . In ziua de 28.11.1916 cavalerii Regimentului 2 Rosiori au atacat trupele germane intr-o sarja de cavalerie care s-a soldat cu moartea eroica a aproape intregului regiment.
Celebra actiunea a Regimentului 2 Rosiori se face cunoscuta publicului si prin doua monumente ce au supravietuit pana la noi.
Primul monument se afla langa satul Prunaru pe soseaua ce duce de la Bucuresti la Alexandria. Monumentul se afla in apropierea locului unde s-a desfasurat celebra sarja de cavalerie si este compus dintr-un cimitir militar, un osuar si un monument de piatra.
Cel de-al doilea monument dedicat "Sarjei de la Prunaru" si implicit Regimentului 2 Rosiori se afla la Iasi fiind cunoscut si ca "Statuia Cavaleristului in atac" .
Revenind la fotografia noastra in prim plan vedem un monument de piatra, genul obelisc cu statuia unui vultur cu aripile desfacute in varf, tipic pentru monumentele comemorative ale Primului Razboi Mondial. Inscrisul vizibil aflat pe soclul monumentului lamureste scopul sau " MONUMENTUL EROILOR DIN REGIMENTUL 2 ROSIORI MORTI IN RASBOIUL DIN ANUL 1916-1920 PENTRU INTREGIREA NEAMULUI ROMANESC CA PILDA GENERATIILOR VIITOARE".

Pe al doilea segment al obeliscului se afla numele eroilor ofiteri apartinand acestui regiment in frunte cu colonelul Naumescu Gheorghe conducatorul celebrei Sarje de cavalerie de la Prunaru. Ultimul segment, din partea de sus a monumentului, este dedicat eroilor subofiteri si soldati ai regimentului.
In spatele monumentului se afla o cladire cu un etaj ce aminteste ca stil arhitectonic de Academia Tehnica Militara din Bucuresti.
Deasupra intrarii o inscriptie "L 2 ROSIORI" poate fi lesne intregita "REGIMENTUL 2 ROSIORI".
Sub frontonul decorat cu armuri se poate citi partea finala a celei de-a doua inscriptii aflata pe cladire, inceputul fiind acoperit de monument, "INCIPESA MARIA". Intregirea cea mai facila fiind PRINCIPESA MARIA". Dar echilibrul arhitectonic presupune existenta unui alt cuvant inaintea celor doua: "SPITALUL" fiind unul foarte potrivit ca numar de litere.
Sa ne aflam in fata "Spitalului Principesa Maria" apartinand Regimentului 2 Rosiori "Prunaru"? Foarte posibil, dar in ce oras? Cu siguranta este vorba de orasul Barlad unde regimentul si-a avut sediul.
Intrebarea ce-mi staruie in minte este daca aceasta cladire si monumentul se mai pastreaza sau nu?
In fotografie apar si doua personaje: in fata intrarii in cladire, un soldat ce pare a sta de paza, iar langa monument, un civil care se sprijina cu mana de gardul acestuia. Expresia de mandrie a acestuia din urma ma duce cu gandul la un veteran al regimentului. E doar o supozitie.
Datarea fotografiei se poate face dupa anul 1920 dar limita superioara de timp ramane necunoscuta.


7 comentarii:

  1. Foarte interesant. Sergiu Găbureac, de la Biblioteca Metropolitană Bucureşti deţine o importantă colecţie cu imagini din vechiul Bârlad. El ar putea confirma (cred) dacă monumentul respectiv a fost (este) în Bârlad. Clădirea nu-mi pare cunoscută, o fi fost în cadrul unităţii militare, sau şi-a schimbat aspectul exterior... Singurul monument care îmi este cunoscut din garnizoana Bârlad este statuia eroului Constantin Muşat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pt informatii si completari! Mi-ar placea sa iau legatura cu dl Gabureac si sper ca timpul sa-mi permita sa fac asta intr-o buna zi. Am sa revin asupra materialului de mai sus si cu reversul fotografiei. Am descoperit ca pe spatele fotografiei e trecut si atelierul unde a fost executata si cred ca as putea sa ma leg de asta pentru identificarea orasului unde a fost facuta si pentru datarea ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pentru puţin:) Fascinante aceste fotografii vechi, mai ales când ilustrează astfel de subiecte. Abia aştept dezlegarea enigmei:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna seara Dle.Beldianu aveti dreptate monumentul este din Barlad.O imagine mult mai ampla si cu membrii Regimentului 2 Rosiori se afla in colectia dlui.Vasiliu Gheorghe din Barlad.
    O seara frumoasa.
    Cu stima Radu Vasiliu

    RăspundețiȘtergere
  5. buna seara.
    daca va intereseaza va pot trimite o copie a brevetului
    (pentru medalia BARBATIE SI CREDINTA CU SPADE CLASA A III-A) primit de bunicul meu care a fost soldat in REGIMENTUL 2 ROSIORI.
    KOSAKU74@YAHOO.COM

    RăspundețiȘtergere
  6. Bună Ziua, Unde anume în Bârlad se află acest monument?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Monumentul nu maqi exista de foarte mult timp,asa stim noi sa ne evocam eroii, nici cladirea nu mai exista,cel mai probabil se numea "cazarma principesa Maria" si a existat ca sediu al Intreprinderii Comunale pana prin anii 1985-1986, pe locul ei se afla sediul Urbantrans, Unistil

      Ștergere