marți, 23 martie 2010

"Initiativelaudabile": muzee, fotografii, arhive si programul RABLA pentru aliati


Citeam de curand un articol din Dilema Veche semnat de Daria Ghiu al carui titlu "Pentru un muzeu al fotografiei" indica si natura scrierii: un manifest sau cum explica autoarea "o pledoarie pentru fotografie si pentru un muzeu autohton al fotografiei". Initiativa, ca orice astfel de initiativa, ar trebui sa fie una laudabila. Personal sunt un pasionat de fotografia veche si in cateva ocazii am incercat sa fac publice, aici pe blog, cateva fotografii vechi mai mult sau mai putin interesante.
Totusi de ce initiativa nu este una "laudabila"? Pentru ca insasi ideea unui muzeu al fotografiei institutionalizat, cu cladire, cu sali de expunere, cu directori, muzeografi si alte acareturi, inclusiv panoul de la intrare cu "Fotografiatul interzis" este una gaunoasa. Alex Galmeanu a avut ( deja initiativa unui muzeu virtual al fotografiei, muzeu pe care il puteti vizita aici . Fotografiile scanate la rezolutii mari pot fi studiate sau folosite conform unui regulament minimal. Pentru ca tot este la moda comaparatia "cu tarile civilizate" va propun si un muzeu al fotografiei tot virtual din Statele Unite. Pe sit-ul www.shorpy.com puteti studia si descarca mii de fotografii, scanate la rezolutii uriase, cu o vechime medie de peste 100 de ani. De ce la noi totul trebuie institutionalizat? De ce totul trebuie sa fie o afacere "bugetara", cu scheme complicate si randament minim? De ce trebuie inca un muzeu anchilozat, cu exponate prafuite, supraveghetori sictiriti, cercetatori frustrati si nelipsitul "Fotografiatul interzis"? Cu un sediu care necesita renovari, retrocedari, bani si bugete? Un sit, un calculator si un scanner performant pentru unii este o solutie eficienta dar nu aici in eterna si fascinanta...
Si pentru ca tot veni vorba de institutionalizari si programe mioritice vreau sa aduc in discutie o alta gaselnita care ma racaie in ultima vreme: arhiva Radio Europa Libera. O alta "initiativa laudabila" pentru care trebuie sa donam ( printr-un simplu esemes, cred ) vreo 300.000 euro, bani pentru aducerea unei copii a arhivei la Bucuresti. Pe cine intereseaza aceasta arhiva? Sincer, cred, ca pe aproape nimeni cu exceptia a catorva istorici care se vor ocupa de studiat istoria razboiului rece. Radio Europa Libera a fost arma propagandistica americana in acest razboi. Intamplator sau nu acest razboi a fost castigat de americani si nu de rusi. La sfarsitul celui de al doilea razboi mondial am fost obligati sa le platim rusilor ( marii invingatori ai celei de a doua conflagratie mondiala ) despagubiri de razboi. Acum suntem obligati sa le platim americanilor. Si nu numai pentru arhiva Europa Libera ci si pentru fregatele ruginite ale aliatilor acestora din perfidul albion si mai nou americanilor pentru niste avioane F16 bune de expus la muzeu.
Romanul are o vorba celebra "Fereste-ma Doamne de prieteni ca de dusmani ma feresc si singur!". Sau, poate ca, programul RABLA este un succes romanesc atat de mare incat am reusit sa-i tentam si pe aliatii nostri cu el. Ei ne dau noua barcute si avioane vechi iar noi le dam bani sa-si ia unele noi. Simplu ca buna ziua! Daca-i asa, eu zic, ca americanii pot sa ne dea la afacerea asta arhiva europei libere gratis ca nici rusii nu ne-au cerut bani pe "Operele Complete" a lui Lenin.

7 comentarii:

  1. Nu prea ma pricep la avioanele de lupta dar chiar aseara parca a aratat la pro tv ca Romania sa decis sa cumpere F16 si aratau bine...cred...
    Cat de bune sau rele sunt nu stiu....probabil ca ai dreptate....
    salutari cu respect tie si cititorilor tai !

    RăspundețiȘtergere
  2. Am bagat cateva si pe....stii tu...ce ne rogi '' catre vizitatorii acestui blog ''
    Poate ca ramai dator....
    Si poate ca daca vei avea timp o sa=mi raspunzi daca stii binenteles cat de legala e treaba cu anuntul pus de tine...te-am mai intrebat o data si nu mi-ai raspuns...
    Te intreb pentru ca banuiesc ca esti in tema si eu sunt incepator si nu vreau sa mai pierd un cont google ca am mai pierdut unul....
    saalutari all !

    RăspundețiȘtergere
  3. Ti-am raspuns de fiecare data: nu sunt in tema legat de treaba asta. Mie mi s-a parut Ok, asta nu inseamna neaparat ca si asa este. In regulament nu am vazut nimic care sa interzica dar, trebuie sa recunosc, nici nu am avut timp sa-l citesc litera cu litera. THX!

    RăspundețiȘtergere
  4. Aseara facandu-mi ceva ordine in biblioteca, am dat peste o carte foarte interesanta. Pe coperta ei scrie "MEXIC",editata in anul 1971, dupa titlul si continut este este vorba despre o tara destul de cunoscuta de pe continentul sud-american. Este de fapt monografie, bogat ilustrata cu fotografii, facute in diverse locuri din aceasta tara. Rasfoind-o mi-a atras atentia masina cu care autorul cartii si-a cules informatiile necesare intocmirii ei, este un VW "dubita", fabricata cred in anii '50-'60. Daca vrei pot posta cateva fotografii in care apare si VW la rubrica dedicata masinii tale.
    Cartea mi-se pare extrem de interesanta tiparita in limba romana pe hartie cred eu destul de scumpa in acea perioada. Monografia cuprinde date dar si instantanee fotografice destul de reusite din viata de zi cu zi a poporului mexican in anii '60.
    DAN

    RăspundețiȘtergere
  5. Se publicau carti interesante si pe vremea aia.
    Vezi ca era un topic ceva in genul "broasa in lume" la "cafenea" poate le postezi acolo ca-i mai on-topic ca sa zic asa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am gasit respectivul topic. Fotografiile le voi posta maine.
    Multumesc,
    DAN

    RăspundețiȘtergere