luni, 7 decembrie 2009

136



Azi va propun un set de patru fotografii inedite din cel de-al doilea razboi mondial. Toate fotografiile au notat pe spate un singur lucru, un numar: 136. Sunt fotografii mostenite din familie iar singura indicatie asupra lor este ca ar fi fost facute in vremea pogromului. Indiferent cat am cautat nu am reusit sa identific cu exactitate locul in care au fost facute, ca urmare va cer sprijinul pentru identificare.

Toate fotografiile sunt imprimate pe acelas tip de hartie si sunt facute iarna ( pogromul de la Iasi avand loc vara nu pot fi puse in legatura cu acesta ).

Prima fotografie prezinta un imobil de mari dimensiuni ( gen cladire publica ) cu doua etaje bombardata.


In a doua fotografie apare tot o cladire cu doua etaje, fatada acesteia a fost lovita de mai multe proiectile. In fata cladirii niste oameni stau aparent la o coada. Destinatia cladirii poate fi sugerata de un clopot aflat in fata ei: seminar teologic, scoala/liceu ... ???


A treia fotografie pare a fi o gara bombardata, acoperisul lipseste iar intreaga vecinatate pare pustie.

Ultima fotografie este si cea mai dramatica. Langa un vagon de cale ferata inscriptionat " DEUTSCHE WEHRMACHT" dar si cu inscrisuri cu caractere slavone se afla ceva ce par a fi corpuri ale unor oameni morti. In plan secund apare un alt vagon incarcat cu osii de cale ferata ceea ce ar putea indica ca ne aflam intr-o regiune de granita unde era necesara schimbarea osiilor pentru ecartamentul rusesc. Langa vagonul cu osii un militar ( german? ) patruleaza, pe fundal cateva cladiri si cativa civili.


2 comentarii:

  1. Succes in identificarea lor! Sunt adevarate bijuterii de familie si o calatorie inapoi, in timp.
    Intr-adevar, dramatica ultima fotografie...
    Felicitari pentru postare!

    RăspundețiȘtergere