duminică, 13 decembrie 2009

Drumurile noastre toate...

Am promis ca voi reveni asupra operei reginei Elisabeta, cunoscuta si sub pseudonimul literar-artistic drept Carmen Sylva, asa ca azi va prezint un desen ce-i apartine si care a aparut in Enciclopedia Romaniei vol. I din 1938.
Desenul ce contine si aspecte comice infatiseaza mai multe personaje pentru a caror identificare este foarte utila explicatia tiparita sub reproducere, citez:
"DESENELE PRINCIPESEI ELISABETA PE UN PARETE AL FOSTEI RESEDINTE DOMNESTI DELA MANASTIREA SINAIA
16.Generalul Florescu, 17. Teodor Vacarescu, 18. Titu Maiorescu, 19. Colonel Filiti, 20. Nicu Moscu, 23. Sache Stefanescu, 24 D-na Poenaru, 25. D-na Bengescu, 26 D-na Baicoianu, 35. Lahovary, prefect.

Mijlocul e ocupat de urmatoarea scena: Dr Sache Stefanescu cu o foarfeca vrea sa scoata ochii prefectului de Prahova de pe atunci, pentru ca nu vedea starea deplorabila in care se aflau drumurile judetului sau. Generalul Davilla il ajuta, sustinand capul vinovatului, pe cand din dreapta intervine mana generalului Florescu care impiedica executarea oribilului plan."


Desenul se dateaza in perioada 1871-1882 cand familia regala si-a petrecut vacantele la Manastirea Sinaia. Este o scena de curte care schiteaza portretele unor mari personalitati ale celei de a doua jumatati a secolului XIX aflate in anturajul regal. Comicul scenei centrale cu prefectul si drumurile sale este usor trist si atunci dar mai ales acum la peste 100 de ani distanta cand problema drumurilor s-a dovedit a fi o constanta a Romaniei.
Nu cunosc dimensiunea reala a desenului dar apreciez ca aceasta nu putea fi foarte mare cunoscuta fiind aplecarea reginei-artiste catre miniaturi. Dar despre miniaturile desenate de Carmen Sylva o sa va vorbesc cu o alta ocazie.

2 comentarii:

  1. Interesant! chiar avea talent la desen regina! Foarte interesant este si faptul ca a fost realizat pe un perete....din cate spune explicatia din josul imagini, deci ar fi vorba de o lucrare murala cu caricaturi :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa s-a nimerit sau atunci era la moda ca toti barbartii sa-si lase cioc,mustata sau barba, semn de inteligenta probabil !?!?!?

    RăspundețiȘtergere