miercuri, 7 octombrie 2009

Pastile vechi


Stalinizarea culturala a Romaniei - de data asta nu prea e ceva amuzant
( raspuns/completare la un articol aparut pe Rezistenta Urbana )
Episodul I

Recentul articol aparut pe sit-ul Rezistenta Urbana despre deschiderea Universitatii Bucuresti in 1945 a suscitat cateva discutii mai mult sau mai putin contradictorii. Lectura, in urma cu cativa ani, a primul volum din periodicul SCIV ( Studii si Cercetari de Istorie Veche, ulterior SCIVA - Studii si Cercetari de Istorie Veche si Arheologie ) aparut in 1950 m-a amuzat si indignat in acelas timp. Intregul volum este o oglinda a situatiei mediului universitar la doi ani de la proclamarea republici si un util element de studiu privind modalitatile, forma si persoanele implicate in stalinizarea culturala a Romaniei. Prostia propagatorilor ideilor comuniste in mediul universitar nu este intrecuta decat de rautatea lor.

Coperta volumului


Sa vedem cuprinsul periodicului asa cum se infatisa el la doi ani de la proclamarea Republicii Populare Romania:


Fotografia lui I.V. Stalin troneaza ce-i drept pe pagina 5 dupa Cuprins

Desi sunt foarte tentat sa va dezvalui continutul primului articol "A 70-a aniversare a Tovarasului Iosif Vissarionovici Stalin", format din doua elemente: "Telegrama adresata Tovarasului Stalin de catre Comitetul Central al P.M.R" si "Cuvantarea rostita de Dr Petru Groza, presedintele Consiliului de Ministri, la meetingul din ziua de 2 Decembrie 1949" reusesc sa trec peste acesta ( sunt sigur ca o mostra de pupincurism desantat nu ar uimi pe nimeni in aceasta tara ) limitandu-ma doar sa va subliniez forma subversiva, capitalista, pe care editorii au introdus-o in text prin cuvantul "meeting".

Dupa "Cuvant introductiv", unde redactia in cateva randuri enunta scopul publicatiei, urmeaza prima portie din festinul de imbecilitati cu care comunistii veneau sa distruga nu numai intelectualitatea romaneasca dar insasi istoria si spiritul societatii romanesti: "Conferinta pe tara a arheologilor din RPR". Din articol aflam ca aceasta conferinta a fost deschisa in ziua de 14 Octombrie 1949 sub presedentia tov. acad. Constantinescu-Iasi ( o sa vedeti mai departe de ce sublinierea cuvantului tovaras nu este intamplatoare ). Cine este tov. Constantinescu Iasi? Este unul din membrii fondatori ai PCR care pentru activitatea sa subversiva este judecat si condamnat la doi ani de inchisoare in baza Legii Marzescu. Legea Marzescu ( Legea persoanelor juridice ) adoptata in 1924 si numita asa dupa initiatorul ei ministrul justitiei din aceea vreme Gh. Marzescu autoriza desfiintarea partidelor si organizatiilor extremiste. In 1948 Constantinescu-Iasi este ales membrul deplin al Academiei poate si pentru exceptionalele sale perle de gandire comunista. Iata un exemplu: " Duminica, in marele stadion Pershing de la Vincennes s-au distins atletii sovietici; de remarcat diferenta si mai accentuata intre femeile sovietice si celelalte concurente, ca un reflex natural al libertatii complecte de care se bucura femeia in Uniunea Sovietica. In ultima zi a Spartachiadei, in fata imensei multimi de care aminteam, organizatorii si delegatii celor 14 natiuni au aratat deosebirea fundamentala intre sportul muncitoresc si cel practicat de organizatiile burgheze" ( P.Constantinescu-Iasi, Paris, 18august 1934 ). Daca nazistii propovaduiau superioritatea rasiala, iata, distinsul nostru tovaras, viitor academician propovaduia superioritatea fizica umana ideologica. Sau mai bine spus daca unii te cautau la corp si infatisare ceilalti de stanga isi propusesera sa umble pe langa corp si mai adanc la cap.
Dar sa ne intoarcem la Conferinta noastra...


Dupa raportul de deschidere a urmat discutia la rapoarte unde citez "au pus intrebari si au facut observatiii D.D. : Berci, Dumitrescu, Vulpe, Florescu, Mitrea , Macrea, Nistor, Canarache, Daicoviciu, Condurachi, Tudor, Petrescu-Dambovita, Lazaresc, Plopsor, Sauciuc -Saveanu, Popescu-Doreanu, Mihail Roller, Constantinescu-Iasi.
Urmeaza apoi "discutia generala la rapoarte" unde fiecare profesor isi expune ideile. Trebuie spus ca la aceasta Conferinta au participat cele mai mari nume ale arheologiei romanesti ante si postbelica. Aici apare un amanunt foarte interesant distinsii profesori apar in text cu apelativul "domnul": d. R. Vulpe, d. M. Macrea D-l K. Horedt, D-l Sauciuc Saveanu in oaresce contradictie in formula de adresare cu tovarasii Constantinescu-Iasi si Roller. Deci la nivel de anul 1950 domnii inca convietuiau in aceias tara cu tovarasii. Bineanteles ca acest lucru nu trebuia sa dureze asa incat "concluziile la rapoarte si discutii au fost trase de Acad. Mihail Roller", dar despre acest malefic personaj si concluziile lui care pot starnii in acelas timp si rasul dar mai ales plansul vom vorbi in episodul urmator.

2 comentarii:

  1. Multumesc pentru link! Totusi, o precizare: "meeting" nu e o forma subversiva. La nivelul anului 1950, limba romana respecta inca regulile ortografice "Sextil Puscariu" din anii '30 (reguli restaurate PARTIAL dupa 1989). Aceste reguli au fost abolite in 1953, deoarece oamenii muncii aveau dificultati cu i din a si i din i si cu apostroful (nu stiau care unde se pune). Asa ca s-a bagat cratima peste tot si s-a adoptat i din i, mai apropiat de rusa. Hai Rominia!

    Revenind, existau neologisme preluate ca atare si neromanizate inca. Astfel, se scrie "meeting", "football" sau "match", in loc de "miting", "fotbal" sau "meci" (forme impamantenite de-a lungul deceniilor ce aveau sa urmeze). Sper ca e utila clarificarea :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Utila clarificarea, multumesc! Mie mi s-a parut subversiva formularea pt ca se puteau alege alte cuvinte pentru respectiva actiune, in anii 60-80 "meeting" sigur n-ar mai fi scapat intr-un text si mai ales unul legat de manifestari oficiale. Partea a doua sper eu ca va lamuri mai bine subiectul propus ;) .

    RăspundețiȘtergere