luni, 17 august 2009

Cu Variant-ul prin Europa de la Est la Sud - Ep. VIII

Asa cum v-am amenintat in episodul asta o sa facem o vizita la Muzeul Militar din Paris adapostit de cladirea arsenalului construita in vremea lui Ludovic al XIV-lea si la Domul Invalizilor ( face parte din acelas ansamblu de cladiri ) pentru ai aduce omagiul nostru marelui Imparat Napoleon I. Pe vremuri si Muzeul Militar din Bucuresti era organizat tot in cladirea arsenalului acum disparuta in urma sitematizarii prea tarziu impuscatului dictator-cizmar.





Cladirea de forma patrulatera are expuse in curtea interioara tunuri de bronz .

Tunuri care poarta inca semnele unor lupte de mult trecute....
si cu un sistem foooarte sofisticat de ochire: aliniezi crestatura de pe culata cu cea de la capatul tevii si cu obiectivul ce urmeaza sa fie lovit. E posibil sa fi avut si niscavai tabele cu inclinatia functie de incarcatura si distanta.

La Domul Invalizilor in partea dinspre Arsenal steaguri capturate de armata franceza in diverse razboaie. La revolutia din 1789 erau peste 2000 astfel de steaguri, dupa ce revolutionarii s-au incalzit nitel au mai ramas doar astea.

Muzeul Militar are o colectie enorma de armuri. Practic armuri din toate timpurile si de toate marimile. Armuri pentru regi, soldati, copii, cai, pisici, caini ( glumeam ), apusene, orientale, japoneze, antice, medievale, armuri de serie sau de fite...





Tot aici am aflat si sursa de inspiratie a poetului in celebra sintagma "sa ne iubim pe tunuri" ...



Asta probabil era un tun de fitze a vrunui obsedat de sex si razboi dar in acelas timp un mare iubitor de frumos.


Va spuneam intr-o postare mai veche de muzeul viu care interactioneaza cu vizitatorul si foloseste mijloace audio-vizuale. O plimbare este o lectie atractiva si nu doar o contemplare de obiecte moarte.

La ce e folositor "bunul micut negru" ... asta mi-a placut tare mult! :) de cate ori nu am fost bunii micuti negrii?

Unul din taxiurile care au oprit inaintarea germana catre Paris in celebra batalie de pe Marna, evident Renault ca Dacia Logan inca nu se fabrica.

Afise propagandistice ...


...si o alta exemplificare a muzeului viu" .
O poza cu celebrul vagon folosit in doua razboaie mondiale, chiar o fi supravietuit? il pastreaza francezii, germanii, americanii sau rusii?

Eeee cand am ajuns la chestia asta mi-am dat seama care-i cauza prestatiei jenante a francezilor in al doilea razboi mondial. Bun deci ce-i asta? La ce foloseste? Sa analizam putin fisa tehnica: Renault 31R ( daca-i renault incep sa se explice niste chestii ), echipaj doi oameni ( taxiurile de pe Marna carau net mai multi odata ), armament canci ( sau poate fi socotit armament, pistolul, prastia sau pietrele cu care puteau ocupantii sa intre inauntru ca de o pusca sau mitraliera clar nu era loc). A dar poate era un vehicul blindat ultra rapid care-i facea de nervi pe inamici cam ca motocicletele japoneze cu toba sport, ia sa vedem ... viteza 30 Km/h !!! Pai cu asta nici un jandarm pe bicicleta nu puteai sa prinzi :( . La 3,3 tone greutate 30 km/h! Incerc o comparatie exagerata: Tiger I 56,9-62,72 tone viteza 38 km/h si cara armament cu care putea culca la pamant un cartier intreg, bine dizainul ii apartinea lui Ferdinand Porsche iar motorizarea era Maybach.



Ca tot veni vorba de tehnologie Germana in acest muzeu sunt expuse si celebrele V1 si V2.

V1.



Si V2.


Goliath un tanculet teleghidat construit de germani, putea cara 75-100 kg de explozibil si era folosit pentru distrugerea de fortificatii, tancuri sau alte obiective inamice. Da mergea mai incet decat Renault-ul 31R cu doar 9,5 km/h, dar nu plictisea nici un ocupant uman cu viteze ridicole.


In incheierea prezentarii de vehicule din muzeu celebrul Jeep Willys acest kalashnikov al masinilor de teren militare.

Un exponat insolit si care gadila orgoliul romanesc: uniforma generalului roman Gheorghe Mihail. Seful Statului Major al Armatei Romane dupa 23 August 1944 cam pana prin 48 cand comunistii l-au bagat nitel la racoare pentru limpezirea ideilor. Condamnat la 12 ani a executat aproape 10, neclar pentru ce vina.




Vizita se incheie cu Domul Invalizilor partea ce adaposteste mormantul Marelui Imparat si a altor militari de frunte francezi.


In jurul sarcofagului se afla inscriptionate realizarile Imparatului NapoleonI , nu-s deloc putine si cred ca nu gresesc spunand ca Franta ii datoreaza,daca nu chiar tot, un procent de 70% e aproape de adevar.

Zgomotul luptelor si mirosul prafului de pusca tind sa stea in fata celorlalte realizari si sa le eclipseze dar marele militar Napoleon Bonaparte este depasit doar de marele om de stat, organizator si intemeietor de institutii si administrator de natiune Napoleon Bonaparte. Cred ca nicicand un om nu a facut atit de multe lucruri in atit de putin timp.





La iesire daca te doare capul de la atita istorie militara poti sa te destinzi jucandu-te cu bilele in parc. Habar n-am cum ii zice la joc dar am vazut ca oamenii erau foarte pasionati de ce faceau cam ca fotbalistii nostri de parcare numai ca nu atit de guralivi si mitocani ( nu-si bagau, scuipau, urlau, etc ).

4 comentarii:

  1. Jocul cu bile se numeste petanque.
    P.S.Astept cu nerabdare episodul IX.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vine, vine si episodul IX. Ma bucur sa vad ca cineva mai si citeste ce scriu pe aici. Multumesc pt interes!

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca mai am si eu un set, undeva in casa bunicilor... te fac un meci?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cu mare placere mai ales daca gasim un loc linistit din Paris ;) . Ma bucur sa te vad interesat de ce se scrie pe aici. Bine ai venit! Sper sa nu fi dezamagit ;) .

    RăspundețiȘtergere