duminică, 6 septembrie 2009

Cu Variant-ul prin Europa dela Est la Sud - Ep. XVIII

La plimbare prin Madrid.

Plimbarea o incepem de la Camping care se afla intr-o suburbie a Madridului, sa zicem un fel de Bragadiru Madrilen. Constructii erau putine si marea majoritate erau la stadiul de santiere. Asta nu inseamna ca spatiile verzi lipseau. De fapt orasul avea o dezvoltare foarte curioasa, chiar stranie si bizara, total de neconceput pentru o minte romaneasca.

Si am sa va explic! Prima data era construita infrastructura: poduri ...


...pasaje rutiere ...
...si statii de METROU!!!!


In paralel erau amenajate parcuri: pomii tineri si vegetatia erau udate in permanenta printr-un sistem de tevi. Blocurile de locuinte terminate erau foarte putine 2-3 si cam tot atitea in constructie. E clar ca spaniolii habar n-au sa construiasca un oras modern in care oamenii sa stea inghesuiti ca-n ghetouri, sa se omoare intre ei pentru un loc de parcare sau 50 cm de spatiu verde iar metroul sa fie un soi de caricatura fata de adevarata intindere a orasului.Din metrou am coborat undeva aproape de centru . Desi cladirile Madridului arareori au dimensiuni sau aspect monumental un lucru iti atrage rapid atentia: proportiile armonioasa ale spatiului public.

Nimic nu distorsioneaza, nimic nu-i "ca nuca-n perete"! Daca la astea adaugi si panzele care feresc calatorul de soare ( nu stiu cum se numesc :( ) ai imaginea unui oras linistit in care ai vrea sa traiesti.

Ursul mancand augurida dintr-un baobab ( glumesc ) statuia simbol a Madridului la Puerta del Sol.
O parcare moderna sub cladiriile din centrul vechi la Piata Mare.

Plaza Mayor este locul boem unde se aduna pictorii amatori din oras, unii chiar foarte talentati. pe fundal in spatele statuii lui Filip II se vede Casa de la Panaderia.

Doua felinare au soclul de bronz decorat cu scene din viata si istoria Spaniei: am identificat ceva scene de inchizitie combinate cu ceva scene de lupte cu taurii.

Dupa ce am lasat vreo 30 de euro la un mare artist spaniol in viata pe un tablou, ce o sa vi-l arat dupa ce-l inramez sau diseara cand o sa ajung acasa.


Am parasit Plaza Major si nu dupa mult timp de mers la o temperatura de 35 de grade, dar care datorita uscaciunii din aer si a lipsei noxelor era foarte suportabila, am ajuns intr-o alta piata: Mercado San Miguel.


Un Rolls trecand pe langa piata ( doar e blog de masini pot sa mai bag si d'astea din cand in cand ;) ).
Mercado San Miguel este o piata comercial-turistica de mare exceptie.

Aici, la racoarea aerului conditionat si a apei pulverizata in aer, poti sa faci cumparaturi:

...legume si fructe (rosii inima de bou , te-ai fi asteptat sa fie inima de taur daca tot suntem in Spania, nu?) ...
..masline de toate culorile, formele si retetele...
...branza dar si carne sub forma de jambon sau diverse pulpe uscate de porc, capra etc

dar mai ales la bodegi poti sa bei vermut rece cu gheata si masline sau sangria ...


... sau sa maninci niste scoici grozave cu lamaie si vin alb ...
...iar la sfarsit un desert dulceee.
Oarecum revigorat dupa vizita la Mercado San Miguel continuam perplul madrilen cu o vizita la ...


... Cathedrala Almudena
...aflata in fata Palatului Regal.
Palatul Regal.
Cathedrala Almudena este construita in a doua jumatate a secolului XX in stil neoghotic tarziu.

De cei 6 euro care-i platiti la intrare puteti sa va bucurati de panoramele asupra Madridului vazute de pe acoperisul catedralei.


Asa poti sa ai o viziune generala asupra orasului, a dezvoltarii sale si a ponderei spatiilor verzi.

Interiorul catedralei este unul similar cu al oricarei constructie de acest gen facuta la 500 de ani de la apusul modei marilor catedrale.Mai multe chestii minore mi-au atras atentia in acest oras, in primul rand modul cum sunt afisate numele strazilor.


Banala tabla vopsita cu alb si albastru este inlocuita de faianta pictata.

Si mai devreme va spuneam de senzatia de armonie ce domneste in toate spatiile publice, pentru ilustrarea acesteia priviti cum a fost rezolvata problema unui perete gol pe laterala unei cladiri.


Cateva cuvinte merita si bodegile si tavernele.

De fapt ele ar merita un capitol intreg

Fiecare are personalitate distincta si parca sunt facute sa-ti para rau ca nu poti locui intr-o bodega.Interioarele sunt pe masura fatadelor: locuri intime, amenajate cu gust...
... si ca tot veni vorba de gust. Un paela ( pilaf ) sau paste cu scoici si fructe de mare alaturi de niste creveti in sos sunt numai bune sa-ti bage in boale papilele gustative ( si acum cand scriu salivez precum cainele lui Pavlov pe tastatura ).

Asa cum v-am obisnuit de a lungul serialului am sa postez si fatada unui magazin ce mi-a atras atentia prin ineditul sau frumusetea sa.


In incheiere un bloc de locuinte ( in constructie ) la marginea Madridului. Am sa mai revin pe parcurs cu blocuri din Spania pentru arhitectura lor deosebita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu