joi, 4 martie 2010

136 ( din nou )


Cautand prin fotografii pentru articolul precedent am dat peste o alta fotografie, facuta in anii celui de al doilea razboi mondial, undeva pe frontul de Est si avand scris pe spate numarul 136. Articolul cu primele 4 fotografii "136" il gasiti aici.


Aceasta fotografie le intrece pe cele precedente in dramatism. Un alt vagon de cale ferata ( la prima vedere am crezut ca este acelas cu cel postat in articolul initial ) langa care se afla cazute 7 victime decedate. Imbracamintea indica victime civile de diferite varste si sexe. 6 victime sunt "depozitate" una peste alta in prim planul fotografiei, iar a 7 se vede chircita in plan secund. Toate victimele sunt orientate cu capul spre vagon iar aranjarea hainelor ( doua victime au partea inferioara a corpului dezgolita prin ridicarea hainelor catre partea superioara ) sugereaza ca au fost descarcate/tarate din vagon.


Vagonul este inscriptionat ca si precedentul "DEUTSCHE WERMACHT" langa alte inscrisuri slavone. Un astfel de inscris ( aflat in chenar rosu in poza de mai sus ) 27-V-41, pare a fi o data ( 27 Mai 1941 ). Daca este asa, aceasta data ar constitui un terminus post quem pentru datarea fotografiei.
Analizand reversul fotografiei, in speranta gasirii si altor indicii ajutatoare, am constatat ca hartia folosita poarta marca "Agfa Lupex". Am sa verific daca si celelalte fotografii din primul articol sunt imprimate pe acelas tip de hartie.



2 comentarii:

  1. Am dat nu unul ci multe clicuri.....si am sa mai dau pentru ca ai un blog deosebit de frumos !
    te rog mult sa i-mi dai un comment si sa-mi spui daca e legal cea ce ai scris tu ...adika sa dea clic cititorii pe reclame....
    te rog mult sa-mi spui urgent daca este legal sau nu ca nu vreau sa-mi pierd contul si sa postez si eu aceasi treaba....
    esti deja in blogrolul meu !
    te salut cu respect !

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pentru aprecieri si imi pare bine ca iti place ce ai vazut pe aici. Asta-i scopul reclamelor ca lumea sa dea un click pe ele ;), nu vad de ce nu ar fi legal :) . Cel mai bine e sa (re)citesti regulamentul si s avezi care sunt exact prevederile.

    RăspundețiȘtergere