luni, 18 iulie 2011

Locuri in Berlin

Ca sa nu fiu acuzat de cei 3 potentiali cititori constanti ai blogului ca nu am pus si fotografi cu locuri emblematice din Berlin, in ultimul episod dedicat orasului, o sa vorbim de locuri si normalitate in Berlin. Caci turistul roman isi bucura ochiul privind la monumente cunoscute ( este stiu ca de regula vedem doar ce cunoastem ) dar cel mai mult il bucura sa priveasca la normalitate. Sa vada bulevarde cu putine masini, parcuri si verdeata, cladiri ce nu zgarie retina sau nu-ti cad in cap, zone pietonale pe care te poti plimba, ma rog, toate acele lucruri care definesc o normalitate aproape imposibil de gasit intr-o tara ca Romania.

Asa ar putea arata malul Dambovitei daca am trai intr-o tara civilizata:
Cladirea Reichstag-ului ( parlamentul german ) deschisa in 1894 a cunoscut o istorie cel putin zbuciumata: incendiata in 1933, refacuta de nazisti pentru a fi parca doar scena finala a ultimei conflagratii mondiale, si-a capatat actuala infatisare abia dupa reunificarea Berlinului si a Germaniei in 1990.

Normalitatea democratiei sta si in absenta gardurilor. Parlamentul german nu este protejat si ascuns de cetatenii germani, nu are garduri, ziduri, metereze, transee etc . Poate asta-i si motivul pentru care oamenii cred in inscrisul aflat pe frontispiciul cladirii "Dem Deutschen Volke" ( Pentru Poporul German ).


In apropiere Poarta Brandenburg binemeritata emblema a Berlinului:

Mergand de la Poarta Brandenburg spre Tiergarten monumentul marelui invingator ai celui de al doilea razboi mondial: soldatul sovietic.

Si Tiergarten splendida oaza de verdeata din mijlocul Berlinului:

Un bulevard inconjurat de o gradina publica pe care te poti plimba fara sa faci slalom printre masinile parcate si rahati sau sa fi alergat de maidanezi psihopati sau calcat in picioare de cohorte de oameni inghesuiti intr-un spatiu insuficient ca in mirificul Bucuresti . Adica poti umbla asa ca in rai fara nici o grija, doar tu si cu gandurile tale, incredibil nu?

In mijlocul acestei superbe gradini se afla Siegessaule sau Coloana Victoriei care celebreaza victoria Prusacilor in razboiul cu danezii si austriecii din 1866 si victoria in razboiul Franco-Prusac din 1870-1871, victorii care au pus bazele statului modern si unificarea Germianiei.
Dar ca sa ajungi din bulevard la acest monument trebuie sa treci prin niste tuneluri de legatura. In unul din aceste tuneluri o familie de pasarele isi cresteau odraslele oferind trecatorilor un specatcol demn de Animal Planet:



Coloana propriu-zisa este compusa din 4 segmente de gresie. Primele trei sunt decorate cu tunuri provenite din amintitele razboaie prusace iar al patrulea a fost adaugat de Hitler dupa victoria asupra Frantei si a fost decorat cu ghiralnde aurite. In varf avem evident o personificare a Victoriei.



Urmele ultimei conflagratii mondiale sun si aici prezente:



Si la acest monument normalitatea era la ea acasa: gazonul cu al sau verde crud ce inconjoara monumentul din mijlocul bulevardului devenise terenul de joaca al unei mame cu copilul sau:




Mergand mai departe ajungem la Tehnische Universitat Berlin...

O cladire cu o arhitectura interesanta, corpul central cu aspect modern este flancat la stanga si la dreapta de doua corpuri de cladire mai vechi.

La finalul razboiului probabil ca din cele doua cladiri laterale nu au mai ramas decat fatadele, aceste au fost refolosite in interiorul lor construindu-se noi cladiri moderne. Pentru a armoniza cele doua cladiri laterale cu fatada moderna a celei centrale s-a optat pentru pastrarea fatadelor vechi doar pe laturile lungi ale cladirilor laterale. In cazul in care n-am fost suficient de explicit fotografiile va vor ajuta sa intelegeti mai bine ce spun:

Imi plac vechile indicatoare stradale aflate pe stalpi alaturi de cele noi, dau o nota de continuitate si consecventa...


Domul este un alt loc de referinta din Berlin.

Si in fata Domului verdele crud, linistea si seninatatea vietii locuitorilor orasului creaza sentimentul de NORMALITATE.





Daca tot sunt cu povestea la biserici din Berlin sa ne oprim cateva momente la Memorialul Wilhelm I. Catedrala a fost construita intre 1891 si 1895 de Kaiser-ul Wilhelm al II lea in memoria Imparatului Wilhelm I in vremea caruia s-a faurit Germania moderna. In timpul ultimului razboi mondial a fost lovita si aproape distrusa de doua bombardamente aeriene. In prezent ce a mai ramas din catedrala a fost imbracat intr-o cladire moderna pe durata lucrarilor de reparatii ( vezi cladirea alba in fotografia de mai jos ):

Catedrala asa cum putea fi vazuta in 2008 ( fotografia a fost facuta cu ocazia primei vizite la Berlin ):


Partea de interior ramasa pastreaza inca o parte din superbele mozaicuri...






In apropiere de Memorialul Wilhelm am avut ocazia si "s-o ard elitist" intr-un Mall numai cu carti. Patru etaje doar cu carti ... si aproape toate numai in germana. Of!

Pentru final am pastrat un loc de care ma simt foarte atras si pe care nu-l voi rata niciodata cand voi ajunge la Berlin. E vorba de piatzeta aflata in spatele Memorialului Wilhelm I. Acolo ca intr-un veritabil "Take, Ianke si Cadir" gastronomic berlinez se afla insirate una langa alta dughene cu mancare asiatica gatita de doua asiatice ce pareau a nu sti nici o limba europeana, cu kebab si shaworma facute de ceva arabi simpatici sau cu celebrii wurst berlinezi cu ketchup dulce si curry. Sa tot stai pe banca si sa te infrupti din gusturile si savoarea lumii cu o bere rece alaturi ...


Episodul urmator "50 de ani de typ 3 la Wolfsburg"...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu