marți, 16 februarie 2010

Welcome home Ep 2





Masini participante I


Asa cum promiteam in primul episod vreau sa va prezint, intrunirea de la Wolfsburg din 2008, stiintific, adica pe caprarii ( cum ar zice romanul :) ). Azi o sa vedem kubelwagen-urile si schimmwagen-urile participante.



Kubelwagen

Sau VW Type 82 este o masina cu destinatie militara fabricata la Wolfsburg intre 1940-1945 in 50435 exemplare.



Folosea sasiul de vw "broscuta" si a cunoscut doua motorizari air-cooled : initial avand un motor de 985 si 23 cp, marit ulterior la 1131 cc si 25 cp.




Cele cateva astfel de masini participante la eveniment erau perfect functionale iar unele venisera pe rotile lor din Cehia.




Rivalul Jeep-ului in anii celui de al Doilea Razboi Mondial este o masina simpla si eficienta lucru demonstrat pe toate fronturile unde a insotit armata germana din Nordul Africii pana in inghetata Rusie.


Am fost foarte incantat sa vad "live" astfel de masini si mai ales sa le vad si sa le aud mergand. Poate intr-o buna zi ...



Schimmwagen

Poate cea mai interesanta masina produsa de Volkswagen este Schimmwagen-ul sau VW Type 166. O masina amfibie cu tractiune integrala fabricata intre 1942-1944 in 15000 exemplare.




Folosea acelas motor vw air-cooled de 1131 cc si 25 cp ca si kubelwagen-ul iar deplasarea prin apa se facea cu ajutorul unei elice aflata in partea din spate si care se rabata la momentul intrarii in apa. Elicea era actionata de arborele motorului.








Detaliu cu puntea fata ( fuzetele si planetarele ce actioneaza rotile din fata ).




Deliciul intrunirii a fost momentul in care aceste masini au sustinut "proba pe apa" pe un lac aflat in apropiere. Din neclar ce cauza ( cel mai probabil berile nemtesti au fost de vina ) am reusit performanta de a rata plimbarea pe apa intr-un schimmwagen :( . Poate data viitoare.







Pentru mai multe detalii legate de kubelwagen si schimmwagen folositi cu incredere wikipedia!

Un comentariu: