duminică, 28 februarie 2010

Garajul Fiat din strada Venerei




Despre prezenta Fiat in Romania, in prima jumatate a secolului XX, am mai vorbit si cu o alta ocazie. Atunci va spuneam ca show room-ul Fiat in aceea perioada se gasea la parterul hotelului Athenee Palace. Dar unde se gaseau garajele Fiat?



Garajele sau service-ul Fiat se gasea in strada Venerei si aflam din "Abonatii S.A.R de Telefoane Bucuresti si Jud Ilfov August 1937" ca purta numele de "Automecanica Venerei".

Din fericire si acest frumos garaj s-a pastrat chiar daca interventiile moderne si nepasarea ii strica cumva din farmecul desuet.


Strada Venerei fiind o strada destul de ingusta, nu permite fotografierea frontala a edificiului nostru. Ca urmare va trebui sa ne multumim cu cateva fotografii facute cam piezis.

Constructie adiacenta atelierului ce inclin sa cred ca a fost adaugata ulterior.

Arhitectura acestui garaj aparent una obisnuita pentru acest fel de constructie ascunde si ceva surprize.
Fatada lasa sa se vada un garaj de tip "grajd" cu un singur nivel. Intrarea principala se afla pe mijlocul fatadei si este incadrata simetric, la parter, de doua spatii comerciale. Spatii comerciale ce putem banui ca in epoca serveau pentru vinderea de piese si accesorii auto.


Intrarea principala cu grilajul ornamental din fier forjat si o poarta moderna.


Grilajul ornamental din fier forjat pastreaza in centru si urme ale sistemului de prindere a firmei ce foarte probabil strajuia intrarea.

Vedere a garajului dinspre Calea Mosilor.

O privire laterala asupra cladirii dezvaluie o constructie ce contrazice aparenta lasata de fatada.



Cladirea atelierului auto nu este in realitate una de tip grajd cu un singur etaj ( spatiu de service la parter si birouri, depozite, la etaj ) ci una de tip basilica cu o nava centrala de care se sprijina doua nave laterale, cea dinspre strada avand un etaj iar cea dinspre curte doua.

Imi pare rau ca nu am avut acces si in interiorul cladirii pentru a-mi da seama mai bine de functionalitatea spatiilor din interior.

Spatiul comercial aflat in stanga intrarii, pastreaza obloanele originale ale vechii pravalii si pare a fi nefolosit.

Cel din dreapta a primit un set de termpoane noi dar ( din economie poate ) pastreaza partea superioara a vechiului magazin. Acum in interiorul acestui spatiu functioneaza un magazin tip "fAlimentara" .

Spatiul comercial aflat in dreapta intrarii principale...

... vechiul si noul se impletesc ( evit sa spun si "fericit").

Pentru final o fotografie cu spatele cladirii surprinsa de pe o strada paralela cu Strada Venerei. Rostul "campanilei" imi scapa in acest moment dar ma duce cu gandul la casa unui lift. Ramane de studiat.
Legat de acest garaj trebuie sa va amintesc si un articol cu parfum nostalgic aparunt in urma cu mai mult timp pe blog-ul AUTOMOBILIA, il puteti lectura aici .

Si o scurta completare la articol omisa la vremea redactarii lui ( era luni dimineta si aveam o gramada de tampenii pe cap): sit-ul oficial al Fiat Romania nu contine nici o informatie legata de istoria biznisului lor la noi in tara. Nu apare decat o luuunga si lipsita de sare si piper istorie Fiat, ceva la genul "cat de buni si frumosi suntem noi".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu