marți, 17 martie 2009

Alte doua garaje din prima jumatate a secolului XX

Primul garaj prezentat azi este unul destul de cunoscut de bucuresteni, ce-i drept nu de garaj/atelier auto ci ca discoteca sau galerie comerciala. Aflat pe strada Lutherana destinatia lui initiala se face cunoscuta doar prin firma/reclama sub forma de masina ce a supravietuit miraculos chiar daca usor descompletata (lipsa roata rezerva si alte detalii minore). Este un garaj/atelier tipic cu etaj. Infatisarea initiala a suferit schimbari majore in decursul timpului. Sper din tot sufletul ca in cazul in care acest garaj va disparea sa faca loc la cine stie ce monstru de otel si sticla, masina sa fie salvata si sa-si gaseasca loc intr-un muzeu. Sincer cred ca un muzeu auto bucurestean ar fi o mare realizare si s-ar bucura de succes.








Al doilea garaj este garajul meu de suflet. L-am admirat de-a lungul timpului de fiecare data cand merg de acasa spre P-ta Unirii. Aflat pe strada Episcop Chesarie, tot de tipul "grajd" este vizibil si de pe Bulevardul Regina Maria . Este executat in acelas stil arhitectonic ( cu caramida rosie aparenta la fatada ) ca si alte obiective "industriale" din zona: Academia Tehnica Militara, Vama Bucuresti sau halele din apropierea Parcului Carol ( asupra acestora voi reveni in articole viitoare ).





Pana in urma cu cativa ani a supravietuit intact fara nici o modificare. Din pacate haosul din arhitectura bucuresteana urmare a indolentei autoritatilor si al gustului indoielnic al proprietarilor a facut ca acest minunat garaj/atelier sa primeasca o fatada oribila care a redus si dimensiunile portii de acces. Sper ca sub aceasta hidosenie sa se pastreze inca fatada originala chiar daca poarta de acces probabil s-a pierdut.


Din pacate nu am reusit sa aflu detalii suplimentare despre aceste doua garaje ( cand au fost construite exact, cui au apartinut, etc ) dar orice informatie ce va aparea in viitor va fi degraba publicata.

3 comentarii:

  1. Splendid blog!
    Felicitari!
    Despre garajul de pe Episcop Chesarie habar n-aveam. In curind voi avea un articol in care voi pomeni despre garajele vechi ale orasului, fara a intra insa in istoria lor; mi-ar face placere sa pot cita aceasta serie de articole.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca-ti place :) si blogu-ul tau este foarte interesant si mai ales util ( scuze dar am vazut cu intarziere comentariul postat de tine ).

    RăspundețiȘtergere
  3. eu nu stiam de niciunul, desi stau la unirii.. merci de info

    RăspundețiȘtergere