joi, 12 martie 2009

Un alt garaj pe Bulevardul Aviatorilor

Lasam Atelierele Leonida in urma si mergem mai departe pe Bulevardul Aviatorilor. Imediat cum treci de statuia eroilor aviatori pe dreapta se gaseste un alt garaj interbelic. La inceputul anilor '90 supravietuise aproape intact, mecanici "meseriasi" plecati de la "Ciclop" in cautarea capitalismului, deschisesera acolo unul din primele service-uri private postdecembriste ce afisau sigla "VW".

Ce a ajuns acum se poate vedea, vechea fatada a fost inlocuita cu o hidosenie de gresie si faianta ce trebuie sa dea maretie unui show-room pentru o marca lipsita de traditie pe aceste meleaguri. O parte a vechiului garaj poate fi regasita doar pe latura sudica. Stilul "grajd" se imbina in acest caz cu cel de "basilica".
O pierdere a arhitecturii industriale interbelice, inlocuita de prostul gust modernist contemporan al fatadelor de "gresie" si faianta.

Dorinta de a afla istoria acestor garaje mi-a generat o amara constatare, martorii oculari ai perioadei interbelice au disparut. In urma cu zece ani, inca gaseam, rude sau cunoscuti capabili sa-mi hraneasca orice pofta de informatii legate de perioada in discutie. Acum nu mai stiu pe nimeni :( . Deprimat de aceasta pierdere m-am agatat ca inecatul de un pai aparut la statia de metrou "Aviatorilor". Un batranel care vindea carti de profil "automobilistic" din anii 60-70. Mi-am zis, dupa ce i-am cumparat o carte despre carburatoare, asta-i omul! E clar, are varsta si dupa cartile vandute apartine si bransei. De la el voi afla tot ce ma intereseaza legat de "activitatea tehnica" a zonei.

A doua zi a plouat, a treia am mers pe alta cale iar ieri abordand vechiul traseu am placuta surpriza sa-l regasesc pe venerabilul meu ( speram ) furnizor de indicii. Studiez tacut oferta de carti, aleg o carte buna, aparuta in 1982, "Motoare pentru autovehicule" si-mi abordez "sursa" cu siguranta .... "stimate domn, dupa cartile scoase la vanzare cred ca ati fost "de meserie" " , el raspunde cu seninatatea oamenilor aflati la varsta sinceritatii totale pentru ca nimic nu-i mai poate afecta: " A nu, mi le-a dat cineva si le vand sa fac un ban". Am trecut usor peste asta, doar cu o vaga iritare ca atunci cand o musca rebela incearca sa-ti perturbe discursul de investitura la Cotroceni ;). Chiar daca nu fusese un primordial mecanic auto bucurestean era un "bastinas" al acelor locuri .... Insist: " A, dar sunteti un vechii locuitor al acestui cartier ;) ?" Confirmarea lui urma sa deschida canalul informatic pentru reconstituirea epocii interbelice in materie de garaje pe Bulevardul Aviatorilor..... "Nu dom'le eu vin de departe ca aici e vad bun"
:)) Greu cu martorii oculari si investigatia pe teren!

Un comentariu:

  1. cel putin cladirea a ramas oarecum tot in sfera auto, desi fatada e de un kitch extrem.

    RăspundețiȘtergere