duminică, 15 noiembrie 2009

Monede albaneze

Pentru ca tot am vorbit in ultima vreme de Albania am sa profit de ocazia asta si am sa va prezint monedele albaneze aflate ( cred ca inca ) in circulatie.
Cea mai mica moneda este cea de 5 Leke ( leke este moneda nationala ), realizata din nichel are 20 mm diametru. Aversul este simplu: pe langa valoarea nominala inscrisa avem reprezentata si o ramura de maslin ( cu tot cu masline :) ).


Reversul cu legenda: "REPUBLIKA E SHQIPERISE" are in centru vulturul bicefal, stema Albaniei si anul emiterii 1995.

Aversul monedei de 10 Leke ( metal galben, 21,5 mm diametru ) este decorat in aceias maniera cu o ramura de maslin.

Reversul prezinta imaginea unui castel cocotat pe o stanca cu ceva copaci la baza. Legenda in partea de sus "REPUBLIKA E SHQIPERISE" este continuata sub castel cu litere ceva mai mici: "KALAJA E BERATIT", in traducere castelul din Beratit si anul emiterii: 1996.


Moneda de 20 LEKE este cea care-mi place cel mai mult. Este realizata din metal galben si are un diametru de 22,5 mm ( masuratorile au fost facute cu o rigla deoarece nu-mi gasesc shublerul :( asa ca valorile trebuiesc privite ca fiind aproximative ). Aversul realizat in aceias maniera ca si la precedentele monede are sub denominatie o cununa de laur si stejar ( ? ) .

Reversul, deosebit de frumos ( dupa parere mea ) , are reprezentata o liburna pe valuri insotita de un delfin. Legenda este cea obisnuita: "REPUBLIKA E SHQIPERISE" iar sub compozitie " A. LIBURNA" si anul emiterii 2000. Liburna este o ambarcatiune usoara si rapida folosita de piratii Iliri ( albanezii sunt foarte mandrii de originea lor ilirica si apartenenta stramosilor lor la tagma piratilor ) de la care a fost preluata de catre vecinii romani.

Moneda de 50 LEKE este realizata tot din metal galben, are un diametru de 24 mm iar aversul este similar cu cel al monedei de 20 leke doar ca cununa de sub valoarea inscrisa este realizata de aceasta data doar din frunze de stejar ( ? ). Reversul prezinta un ilir calare mergand catre stanga, legenda "REPUBLIKA E SHQIPERISE" iar sub compozitie cu litere mai mici " GENTI MERETI ILIR" si anul emiterii: 2000.


Ultima moneda este cea de 100 LEKE, are un diametru de 25 mm si este realizata din bimetal ( interiorul din metal galben iar exteriorul din nichel. Aversul prezinta in centru valoarea: 100 LEKE inconjurata de o cununa.

Reversul prezinta, in partea galbena a monedei, un personaj feminin, drapat, cu lance si scut intors catre dreapta avand pe cap o cununa. Sub personaj anul emiterii; 2000. Legenda "REPUBLIKA E SHQIPERISE" este inscrisa pe partea nichelata a monedei unde avem jos inscrisa si explicatia pentru personajul din centru: "TEUTA / MERETERESESHA ILIRE". Teuta este o regina ilira ce a condus statul ilir intre 231 - 228 iChr.

Monedele mi se par reusite iar comparativ cu monedele romanesti sunt adevarate opere de arta. Daca bagati mana in buzunar si scoateti de acolo ceva marunt o sa constatati ca avem niste monede la fel de urate si sarac realizate ca niste jetoane. Daca stau bine sa ma gandesc am vazut jetoane mai frumoase si mai ingrijite decat leii nostri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu