miercuri, 11 noiembrie 2009

Calator in tara vulturilor - Shqiperia



Albania Ep. 2
Saranda si Butrint

Azi vom continua calatoria prin Albania inceputa aici cu un nou episod dedicat unei zone turistice foarte frumoasa aflata pe litoralul Albanez si unui sit arheologic spectaculos.
Saranda este un oras aflat la poalele muntilor pe malul Marii Ioniene in apropiere de granita cu Grecia si vis a vis de insula Corfu.

Insula Corfu vazuta dinspre Saranda

Zona este intr-o dezvoltare uimitoare, practic peste tot se construiau moteluri si restuarante. Pe unul din dealurile care strajuiesc regiunea se afla si o cetate medievala ce avea rolul de a apara Golful Sarandei. Cetate in prezent este transformata in restaurant si ofera de pe terasa o panorama deosebita asupra zonei.

Interiorul cetatii ...
... si panorama spre Saranda ...


...si spre Butrint vazuta de pe terasa cetatii.

Langa zidurile cetatii se afla si o piesa de artilerie ( Germana din cate-mi aduc aminte ), montata pe o platforma mobila numai buna de distrat copiii mai mici sau sigur pe cei mai mari. As fi tentat sa spun ca este o piesa de artilerie destinata marinei dar cum armata mi-am facut-o la transmisiuni si artileria nu se numara printre pasiunile mele ramane doar o simpla parere.


De la Saranda plecam pe o sosea ingusta ce serpuieste pe langa mare printre maslini si portocali si ajungem la Butrint.

Butrintul este un mare si complex parc arheologic inclus pe lista UNESCO . Situat fiind intr-o zona de lacuri marine aminteste cumva de Cetatea Histria de la noi. In cele doua fotografii de mai jos puteti vedea planul sitului arheologic dintr-un pliant turistic distribuit in zona.





Asa cum se vede si din planul atasat accesul la cetatea Butrint-ului disnpre mare se face printr-o stramtoare controlata de o fortificatie medievala turceasca 'Castelul lui Ali Pasa' ce poate fi vazut in fotografia de mai jos.

Anticul oras Butrint sau Buthrotum cum ii spuneau romanii pastreaza niste ruine din epoca greaca, romana, romano-bizantina si bizantina impresionante. Teatrul antic sau cladirile din Agora uimesc prin gradul de conservare dar si prin arhitectura.


O incapere cu hypocaust , adica cu sistem de incalzire prin pardoseala specific epocii romane.


Am incercat si cateva explicatii pe fotografie


O constructie foarte interesanta mi s-a parut si o fantana "etajata". Pentru ca respectiva Agora se afla pe un pinten stancos fantana a fost sapata in piatra iar accesul la apa se facea de la doua nivele. In fotografia de mai jos puteti vedea accesul la fantana la nivelul superior.
Gaura fantanii vazuta de la nivelul superior cu ghizdul de marmura in care sforile folosite la tragerea galetiilor cu apa au sapat santuri adanci.

Accesul la fantana la nivelul inferior ...

...si "hornul" fantanii vazut de la nivelul inferior catre cel superior.


Un zid ce pastreaza urme de tencuiala si pictura antica.

Si daca tot veni vorba de fantani un alt monument deosebit de frumos si foarte bine pastrat este o fantana publica romana cu mozaicuri ( sunt atit de destept incat fotografia de ansamblu cu fantana am sters-o din greseala, o sa o repostez diseara :( ).

Mozaicurile fantanii

Probabil ca cel mai cunoscut dar si cel mai interesant edificiu al Butrint-ului este babtisterium-ul din secolul VI d.Chr. Asupra acestuia promit sa revin cat de curand cu un ( sper eu ) foarte interesant material comparativ cu o alta constructie antica descoperita in Romania.
Bazinul babtisterium-ului in forma de cruce.
Un pescar albanez pe malul lacului Butrint care folosea o tehnica arhaica de pescuit ce nu presupunea un bat de undita. Cu o indemanare demna de un cowboy american arunca la mare departare firul cu acul si momeala pe principiul lasoului.



De la intrarea in parcul arheologic am achizitionat si o carte scrisa in albaneza si engleza: "Butrint in Centuries". Cartea este de fapt un album cu pozele de santier din prima jumatate a secolului XX facute de misiunile arheologice ce au facut sapaturi arheologice acolo. Ideea cartii mi s-a parut foarte buna si cred ca publicarea unora similare pentru marile santiere arheologice din Romania s-ar bucura de succes. Sau poate nu ...






In incheierea episodului de azi o fotografie cu doua din foarte multele cazemate ce impanzesc Albania. In acest caz cazematele, aflate pe malul marii, fusesera pictate in stil flower power.

Cocotat pe una din ele este prietenul si fostul meu coleg Stefan Militaru :) .





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu