marți, 4 mai 2010

9 Mai



Cateva zile ne mai despart de momentul in care toate buletinele de stiri, prin voci mai mult sau mai putin blonde, ne vor face cunoscut ca de 9 Mai sarbatorim ziua Europei.
Ce e 9 Mai 1877? Sau 9 Mai 1945? Greu de spus. Aceste date sunt inceputuri si vorba poetului ( L. Blaga ): "orice inceput se vrea fecund".
La 9 Mai 1877 aparea o noua tara independenta in Europa. Ce s-a ales din aceasta tara vedem zilnic: pe strada, la tevelizor ... Ce a mai ramas din simbolurile lui 9 Mai 1877? Pai un pod ce sta sa se prabuseasca la Cernavoda si cateva nume Rahova, Plevna, Grivita, care acum reprezinta doar cateva cartiere din Bucuresti in care ti-e rusine sa spui ca locuiesti.
Berlin 9 Mai 1945 o nebunie lua sfarsit, dar orice sfarsit e un nou inceput.


( sursa foto arhiva Life )

O tara disparea pentru a se naste din nou si pentru a face o noua Europa in care, din fericire, ne gasim si noi urmasii lui 9 Mai 1877.
Incepand de azi va propun sa sarbatorim 9 Mai printr-un mini serial cu lucruri ce se leaga cumva de aceasta data, si de una si de celalalta, o excursie in Berlinul de acum privind catre Berlinul de atunci, fotografii, povesti si ce-mi mai trece prin cap.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu