miercuri, 4 noiembrie 2009

Paftale de centuri militare romanesti



In memoriam col. dr. Cristian M Vladescu


Inaugurez astazi o noua rubrica legata de armata ( efecte militare, fotografii de epoca, etc ) ce va purta eticheta "gloria exercitus" ( lat. armata invingatoare ). Aceasta noua rubrica sau serie de postari ( cum vreti sa-i ziceti ) debuteaza in memoriam ( mon ) colonel dr. Cristian M Vladescu.
Fara a putea gresi pot sa afirm ca dl col Cristian M Vladescu a fost unul din ultimii militari de cariera de moda veche. Ca istoric si arheolog si-a legat numele de doua directii de cercetare: armata romana pe limesul alutan si studiul armelor albe. Prima s-a materializat intr-o lucrare de referinta pentru istoria Daciei Romane: "Armata romana in Dacia Inferior" aparuta la Editura Militara in 1983.


Ca istoric militar si militar de cariera si-a dedicat viata studiului uniformelor militare romanesti si cavaleriei. Numeroasele sale studii si cercetari in domeniul uniformelor s-au reunit fericit intr-o lucrare indispensabila studiului armatei romane dar si oricarui pasionat de uniforme si traditie militara "Uniformele armatei romane" aparuta la editura Meridiane in 1977.
In calitate de expert in uniformologie a fost chemat dupa momentul 89 sa-si aduca aportul la conceperea noilor uniforme ale armatei romane. Propunerea sa a fost reantoarcerea la uniformele din anul 1939/1940. Propunere care, cu ceva modificari, a si fost adoptata. Aici intervine un episod anecdotic pe care mi l-a povestit ulterior. La discutia privind insemnele de grad ce urmau sa se faca prin trese, renuntadu-se la stelele de inspiratie sovietica, domnii generali nu au vrut sa renunte la stelele aflate pe umeri si de care erau probabil foarte mandrii. Argumentul lor a fost ca si generalii americani au stele. Ca urmare insemnele de grad pana la colonel sunt cu trese ( pt gradul de colonel trei la numar ), iar pentru generali cu stele ( la uniforma adoptata in 1940 generalii de armata aveau patru trese ) .
Pasiunea pentru cai si cavalerie l-au facut sa lupte in cadrul Asociatia Traditia Cavaleriei" pentru reanfintarea acestei nobile arme in cadrul armatei romane. Din pacate pana la sfarsitul vietii survenit in 1993 nu a reusit sa-si materializeze acest vis.


O lucrare aparuta in conditii grafice deosebite, pentru aceea perioada, cu multe reproduceri color si un continut foarte bogat de informatii legat de uniformele armatei romane in prima jumatate a secolului XX.

Dar sa revenim la paftalele militare romanesti. Prima pafta de astazi este una din anii celui de al doilea razboi mondial. Este fabricata din otel si are reprezentat prin presare un scut cu doua sabii incrucisate cu varful in sus, peste toate fiind suprapusa o casca modelul olandez. Este foarte posibil ca acest model de pafta sa fi fost adoptat in 1939 odata cu casca modelul olandez sau in anul imediat urmator.


Pe spatele paftalei se observa o reparatie ulterioara, axul pe care se afla limba fiind inlocuit cu unul de alama de la o pafta model "comunist".

Cea de a doua pafta este una "comunista" din anii Republicii Socialiste Romania asa cum se vede scris pe stema. Primele modele de paftale "comuniste" erau inscriptionate cu RPR. Stema RSR este realizata tot prin presare.

Dupa momentul 89 au aparut doua serii de paftale: unele lipsite de orice stema sau insemne si unele cu actuala stema a Romaniei. Foarte interesant este ca aceste paftale au avut o indelunga utilizare. In anii 90 inainte de desfintarea serviciului militar obligatoriu soldati aveau in dotare centuri cu toate modelele de paftale inclusiv cea din al doilea razboi mondial, modelul cu "casca olandeza".

Un comentariu:

  1. Prima pafta nu este din al doilea razboi mondial, ci este modelul de pafta emis dupa revolutie si pana in 1992 cand s-a stabilit stema tarii. Aia nu e casca olandeza, ci casca romaneasca instituita in anii 1960-1970.

    RăspundețiȘtergere