joi, 26 noiembrie 2009

Volkswagen Iltis ( typ 183 ) in Bucuresti

De curand mi s-a semnalat prezenta unui Volkswagen Iltis ( typ 183 ) in Bucuresti. Masina este un model "all road" militar construit in perioada 1978-1988. A inlocuit Volkswagen-ul 181 in dotarea armatei germane. Cunoaste doua variante de motorizare una pe benzina de 1700 cc si o alta diesel de 1600 cc. Motorul este situat in fata si racit cu apa. La aspect aduce vag cu VW 181 sau Thing. Modelul a fost destinat strict domeniului militar si a intrat in dotarea armatelor din Argentina, Belgia, Canada, Estonia, Germania, Macedonia. Cu doar 9547 unitati fabricate se poate incadra lejer la capitolul masini rare de colectie desi ( inca ) nu intruneste criteriile de acceptare ca vehicul istoric.











5 comentarii:

  1. Ai facut referire intr-o postare mai veche despre "BD in actiune" si Jaguarul de politie care aparea intr-o secventa mai la finalul actiuni din film. Se pare ca una dintre masini mai exista si astazi , in stare de epava la Timisoara.
    In afara de film am mai vazut si eu cateva poze alb/nergru ,pe alte forumuri , oricum situatia acestor masini pare invaluita de mister .
    DAN

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc pt completare si informatie! Ar fi interesant de facut cateva fotografii la aceasta masina chiar daca-i in stare de epava. Poate pastreaza si ceva elemente deosebite specifice unei masini de militie ...

    RăspundețiȘtergere
  3. Apropo de masini de militie , un foarte bun prieten a avut cu multi ani in urma, un VW (broasca) albastru , eu m-am intalit cu el intamplator inainte cu mult de deveni prieteni in Bucuresti undeva in centru, fara sa ne cunoastem ,eu la momentul repectiv avand un FIAT 850 (coincidenta amandoi lundu-ne permisul de conducere la 19 ani in anul 1992} si atunci i-am vazut VW , peste ani ne-am imprietenit ,dar din pacate atunci nu mai avea demult masina .
    De ce spun asta , povestea mereu de el , printre care a spus ca masina a stat in garaj foarte multi ani si ca tatal lui a cumparat-o cand era tanar de la militie, facad curatenie in garajul lui, am dat peste emblema masinii ,era un albastru inchis, masina a spus ca era veche dar cu elemente de caroserie de la modelele mai noi, emblema era de VW 1300.
    DAN

    RăspundețiȘtergere
  4. Ar fi interesant de aflat de la respectivul prieten ( daca masina intradevar a apartinut militiei ) o serie de sasiu, in cazul in care o mai are scrisa pe undeva. In felul asta am putea afla anul real de fabricatie al masinii.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am aflat cate ceva despre VW albastru.Anul fabricatiei 1968 , nu a avut dotari suplimentare de genul ; inca o pereche de faruri , bord modificat pentru statie emisie/receptie,motor modificat,....etc, culoarea totusi a fost albastru.Din pacate tatal lui nu mai traieste ca sa aflam mai multe amanunte.
    Totusi in august 1969 ,VW(broasca)doua la numar, erau in coloana oficiala ,cand a venit in vizita presedintele SUA Richard Nixon in Romania.
    DAN

    RăspundețiȘtergere