marți, 11 august 2009

Cu Variant-ul prin Europa de la Est la Sud - Ep. VI

Asa cum va amenintam zilele trecute continuam cu un nou episod din calatoria de anul acesta, azi: Strasbourg.



Daca v-au placut cartile lui Dumas si ati incercat sa va imaginati cum arata un oras francez medieval foarte potrivit pentru ilustrare cred ca ar fi Strasbourgul desi arhitectura specifica Alsaciei este mai degraba una germanica . Ca sa nu suparam pe nimeni putem spune ca este un frumos oras medieval apusean.













Si cateva detalii arhitectonice constructive si decorative:







In centru aproape de catedrala puteti admira statuia unui om ce a schimbat destinul lumii: Guttenberg. Neamtul care a creat un nou univers: cartea tiparita.


De ce e bine sa fi parlamentar roman european la Strasbourg? Pai in primul rand orasul e foarte frumos si curat, diurna cred ca-i bunicica iar din cand in cand poti sa organizezi niste mini bijnitareli pompos denumite: "promovarea Romaniei in lume" sau "Romania Land of choice". De ales, la astfel de manifestari, nu ai prea multe; pe parte gastronomica poti sa alegi intre mititei la 1,5 Euro, salata la 2 euro sau placinta tot la 2 euro. Daca nu-ti place sa te gandesti prea mult la ce e bine sa alegi din asa bogata oferta culinara poti sa le iei pe toate trei la o super oferta: 6 Euro. Pe partea material-spirituala poti sa alegi intre niste ferpare sau semne de carte ( doar era Gutenberg langa cortul romanesc ), traiste ( curios lipseau cele specific nationale de rafie ) si niscavai oua incondeiate.




Daca vedeti ceva inghesuiala de oameni nu va ganditi ca daduserau buzna la "Land of choice" doar cascau gura la un foarte frumos si bine realizat spectacol de folclor alsacian care se desfasura in spatele corturilor romanesti.
Notre-Dame de Strasbourg domina centrul orasului in mod pozitiv, nu-l striveste dar il imbogateste. Asa cum va spuneam si cu cateva episoade in urma catedralele au fost curatate ( nu mai au acea culoare neagra cunoscuta din vechile vederi ). Notre-Dame de Strasbourg este construita dintr-o piatra de culoare roscata care-i da un farmec aparte. Sincer mie mi-a placut mai mult decat sora ei din Paris.

Proportiile si decoratiunile interioare si exterioare sunt mult mai echilibrate si mai armonioase dand o impresie generala de suplete si asa cum am mai spus nu "striveste".










Usa dubla aflata pe latura sudica intruneste cateva elemente foarte interesante si in acelas timp definitorii pentru mentalitatea medievala apuseana. Nu vreau sa insist pe cele doua basoreliefuri arhicunoscute aflate deasupra usilor: Adormirea Maicii Domnului si Incoronarea Sa de catre Fiul Ei ci pe elementul central aflat intre usi.
Compozitia se gaseste cu putin mai sus decat nivelul de calcare ( pentru o cat mai buna vizualizare) si infatiseaza ordinea si structura societatii intr-un mesaj foarte usor de descifrat: regele tronand cu sabia in mana isi sprijina picioarele pe popor (femei, copii , etc ) in spatele lui intr-o pozitie usor mai inalta se afla Iisus Christos, deasupra lor bolta cereasca pe care se afla Ierusalimul ceresc.
Mesajul era clar si se adresa tuturor celor care intrau pe acolo: regele este unsul si aparatorul lui Dumnezeu pe pamant si toti ii datoreaza ascultarea si sprijinul. Deasupra lui nu se mai afla decat divinitatea.

Ca piese de mobilier urban mi-au atras atentia o scurgere de apa pluviala ( vezi foto mai jos ) si niste cismele publice ( n-am poze :( ) adevarate capcane. La o simpla apasare pe buton apa navalea cu presiune maxima, direct in strada ( era doar un gratar de scurgere) si daca nu erai suficient de agil faceai un dus, iar pana apucai sa te dezmeticesti si sa-ti dai seama ca scopul tau nu era dusul imbracat ci doar potolirea setei, apa se oprea.

Printre modalitati placute si usoare de petrecere a timpului liber se poate alege o plimbare cu vaporasul pe Rin.
Sau servirea unor specialitati alsaciene asezonate cu o ambianta pe masura...
... iar ca atmosfera sa fie completa nu pot sa lipseasca nici cortegiile aparatorilor orasului ce defileaza in muzica de mars.

Cortegiu pornit de langa catedrala isi incheie spectacolul la statuia generalului Jean Baptiste Kleber (participant si erou al campaniei lui Napoleon in Nordul Africii, guvernator al Alexandriei si invingator al armatei anglo-turcesti in batalia de la Heliopolis din 1800).
O mentiune speciala merita si Eurotram-ul ce strabate silentios orasul, cu oaresce bunavointa putem sa-l consideram tramvai :) .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu