miercuri, 12 august 2009

Cu Variant-ul prin Europa de la Est la Sud - Ep. VII

Mult a fost si mult a mai ramas! Asa ca sa mergem mai departe parasind Strasbourgul si luand-o catinel catre Paris. Pentru inceput am mers ocolind autostrazile. Auzisem ca autostrazile in Franta sunt scumpe dar nu mi-am imaginat ca sunt atit de SCUMPE!!! Mergi 50 de km te taxeaza cu 5 Euro, mergi 150 iti ia vreo 10-12 Euro, daca mergi 2-300 de km si nu te-a taxat deja ti se face frica si te candesti daca criza a fost depasita si s-au reluat creditarile. Dupa ce am pozat "cainele" in fata unei catedrale intr-un orasel langa Strasbourg am cedat nervos si m-am intors pe autostrada (concediul meu era limitat si nu mi-am permis sa fac o saptamana pana laParis ) in afara autostrazii sunt doar drumuri inguste, aglomerate si cu o frecventa medie a giratoriilor de unul la 800-1000 metrii ( poate ca exagerez dar nu foarte mult ).


Daca vreodata v-ati intrebat cum arata zona celebrei Batalii de pe Marna ( in urma acestei batalii a fost oprita inaintare trupelor Germane catre Paris in Primul Razboi Mondial 5-12 Septembrie 1914) vazuta de pe autostrada aveti ocazia s-o contemplati in poza de mai jos :

Erata. Din greseala am postat fotografia facuta la locul Bataliei de la Chemin des Dames ( la ofensiva germana din 1918 din acest loc a participat si Adolf Hitler in cadrul Regimentului 16RegalBavarez din nefericire pentru francezi a scapat cu viata ).
Ca o paranteza vreau sa va spun ca pe autostrazile din Franta apar frecvent panouri cu referire la evenimente istorice petrecute pe acele locuri. Astfel o calatorie monotona se poate transforma intr-o lectie de istorie sau aducere aminte a unor evenimente . Ideea cred ca s-ar putea aplica si pe la noi avand in veder ca nu-i o mega investitie sa scrii cateva cuvinte pe o tabla ( sau poate e ).

Intrare in Paris s-a desfasurat cu oaresce peripetii, era Duminica seara si coada pe autostrada incepea cam dela 40 de kilometrii. Parisul e un amarat de oras de marimea unui judet din Romania si are mai multe autstrazi decat puteti sa va imaginati, nici macar GPS-ul nu-si imagina la un moment dat ca pot fi atitea si atit de mult imbarligate si suprapuse asa ca m-a cam invurtit in cerc de cateva ori. Fara GPS n-ai nici o sansa sa mergi cu masina in Orasul Luminilor, am vazut la un taximetrist chiar vreo trei GPS-uri.

A doua zi, Luni dimineata, am luat-o perpedes apostolorum de la Port Maillot ( unde ne-a lasat autobuzul camping-ului ) pe Champs Elysees. Acum sincer eu nu inteleg care-i faza cu Avenue des Champs Elysees, de ce e asa grozav sa te plimbi pe acolo. Exceptand curatenia m-am simtit ca pe Magheru, un bulevard ca toate bulevardele cu ceva hoteluri, reprezentante, cafenele si magazine.


Din giratoriul aflat in jurul Arcului de Triumf pornesc 12 bulevarde, da nu e greseala de scriere sunt chiar douasprezece bulevarde!


In speranta ca voi dubla numarul de cititori ai acestui blog prin atragerea si a unei persoane de sex feminin pasionata de shoping la Paris postez fotografia cu reprezentanta Louis Vuitton. Fetelor o gasiti cum mergi pe Champs Elysees spre centru, treci de Arcul de Triumf si-i pe dreapta ;) .

Cum prima tinta a plimbarii prin Paris s-a dorit a fi Domul Invalizilor (vroiam sa-i aduc omagiul meu Imparatului Napoleon ) am cotit-o pe Avenue W Churchill printre Grand Palais ( pe dreapta) si Petit Palais (pe stanga).

Cam de aici incolo Marele Paris nu mai are nimic in comun cu mai micul sau frate din Balcani.


Daca va intrebati de ce-i acolo asa curat raspunsul il vedeti in poza de mai jos unde doua utilaje de spalat strada se bat pe un biet trotuar.

Grand Palais.

Petit Palais.

Un loc numai bun de facut poze si pus intrebari fundamentale e Podul Alexandru al III-lea (numit asa dupa tarul Rusiei) sau cum ii zic francezii Pont Alexandre III . Construit intre 1897-1900 este un monument ce lasa calatorul cu gura cascata la statuile, felinarele si restul decoratiunilor Art Nouveau.



Ultima poza din povestea de azi e facuta dupa traversare podului dinspre Domul Invalizilor si surprinde, zic eu binisor, cele trei monumente de mai sus ( stanga Grand Palais, centru Pont Alexadre III, dreapta Petit Palais ).
In episodul urmator vom baga un ochi prin Muzeul Militar din cladirea Arsenalului si ne vom aduce omagiul, colegului de posteritate cu Alexandru Macedon si Cezar , marele imparat francez Napoleon ( italianul Nabulione sau cum il alinta familia cand era mic Rabulione "cel care se amesteca in toate" ) .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu