marți, 11 august 2009

Medalia "Catedrala din Strasbourg"

Episodul despre Strasbourg necesita pentru completare inaugurarea unei noi rubrici de numismatica.
Numismatica, o mai veche pasiune de-a mea, este o stiinta complexa dar foarte putin popularizata. Neinitiatul in aceasta stiinta isi imagineaza, deregula, ca este doar un banal hobby care presupune in principal adunarea cat mai multor monede si de preferat cat mai scumpe. Nimic mai fals! Numismatica se ocupa cu studiul monedelor, medaliilor, plachetelor si decoratiilor. Dar ce inseamna studiul monedelor? Pai in primul rand moneda poate fi privita din mai multe unghiuri: ca numerar sau mai popular spus ban, ca o mica opera de arta ( la baza ei sta munca unui gravor ) sau ca un izvor istoric ce poate da informatii vaste despre epoca sa: de multe ori ilustraza evenimente (razboaie, victorii, celebrari etc ), monumente, personaliati ( regi, imparati, scriitori etc ) sau elemente heraldice ( steme, simblouri, sigle ). Moneda in contexte mai largi alaturi de alte monede poate fi studiata si sub aspectul circulatiei monetare. Circulatia monetara este unul dintre cei mai fin indicatorii ai unei societati inca de la aparitia monedei.
Dar pentru inceput o luam mai usor si am sa va prezint nu o moneda ci o medalie: medalia catedralei Notre-Dame din Strasbourg.

Aversul reproduce fatada catedralei Notre-Dame de Strasbourg cu tot cu cladirile ce strajuiesc strada din fata edificiului astfel fiind sporita impresia de 3D. Legenda inscrisa intre doua cercuri perlate "CATHEDRALE NOTRE-DAME " este continuata in camp in partea dreapta cu "STRASBOURG"

Reversul inconjurat de un cerc perlat are legenda: "CATHEDRALES ET SANCTUAIRES DE FRANCE" . In mijloc este schitat un interior de catedrala cu stalpi ce sprijina ogive peste care este suprapusa o cruce de Malta. In camp este inscris anul emiterii 2009. Sub compozitia centrala se afla inscris "Arthus-Bertrand". Este vorba de casa realizatoare a medaliei, celebra firma pariziana ( fondata in 1803 ) specializata in decoratii, medalii si bijuterii.
Asa cum probabil va imaginati este vorba de o medalie ce face parte dintr-o serie mai larga dedicata catedralelor franceze. Din cate am reusit sa aflu pentru catedrala din Strasbour este emisa si o a doua serie. Medalia este din metal aurit, posibil tombac ( diametrul am sa-l postez mai tarziu ).

Acest gen de medalii pot fi cumparate cam pe la toate muzeele si catedralele mari din Franta. Pe masura ce am sa va prezint aceste edificii, in serialul dedicat calatoriei, am sa postez si cate un material legat de medaliile achizitionate. Interesanta este si modalitatea de achizitionare a acestor medalii in cazul catedralelor. In interiorul acestora se afla un automat care in urma platii ( 2 Euro ) dispenseaza o medalie de acest fel. In fapt este vorba de un ATM offline cu cash-in /cash-out cu coin dispenser.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu