marți, 3 noiembrie 2009

Colectia Volkswagen




Literatura Volkswagen 2

Gata, ieri am terminat debaraua. Acum ma simt liber si fericit. Sincer credeam ca nu o s-o mai termin. Ma si vedeam lucrand zi de zi, in urmatorii zece ani, tot adaugand si modificand cate ceva. Iar debaraua crescand in fiecare zi, putin cate putin, pt ca in final, atingand dimensiuni apocaliptice, sa inghita practic blocul . Daca e cineva curios o sa postez si capodopera finita ( cu accesorii puse, lacuita, etc ) .
Lasand SF-ul la o parte pot sa va spun ca tot ieri am primit si un nou lot de "literatura VW", brosuri publicitare ce sporesc placut colectia. Foarte frumos si interesant este ca le-am primit, de la fostul proprietar ( caruia ii multumesc si pe aceasta cale! ), in plicul original cu care au venit in Romania de la Wolfsburg in 1969.









Stampilele postei din Wolfsburg de acum 40 de ani.

Prima brosura publicitara, in limba germana, este pentru VW K 70 ( imi cer scuze pentru calitatea fotografiilor si promit sa revin la fiecare brosura in parte cu fotografii de calitate sau cu scanari pentru intreaga brosura ). Volkswagen-ul K 70 este de fapt un concept construit de firma NSU. Dupa preluarea de catre VW a acesteia in 1969, conceptul s-a materializat intr-o masina ce a fost comercializata sub numele de Volkswagen. K 70 este primul Volkswagen cu motorul situat in fata si racire cu lichid. Este considerat stramosul noi generatii de masini VW: modele Golf si Passat, ce vor debuta in 1973.




In interiorul brosurii am gasit aceasta carte de vizita de la Volkswagenwerk AG care insotea mai sus amintitul plic.

A doua brosura este intitulata " Die Ervolkswagen" si prezinta in limba germana ( pe care din pacate nu o stapanesc ) familia de masini VW cu atuurile acestora, insotite de fotografii format A 4 cu masinile in cadre pitoresti.


"Die VW Variant" , typ 3 si 411.


" We make all sorts of Volkswagen - for all sorts of people" este a treia brosura in limba engleza.

Sunt prezentate fiecare model in parte cu avantajele lui. Fotografiile se limiteaza de data asta strict la masini si la componentele acestora.

A patra brosura: "The Volkswagean Family" tot in limba engleza, prezinta Volkswagen-ele pe tipuri: "broaste", typ 3-uri ( notchback, fastback, variant ), karmann ghia, etc explicatiile fiind insotite de fotografii ( cu dimensiunea mai mare decat A 4 ) facute in cadru natural.

Se pare ca nu sunt singurul care am crezut ca cea mai potrivita culoare pentru un Variant e verde ...
Si cele mai frumoase Volkswagen-uri: Karmann Ghia.


"Das VW-Programm" este cea de a cincea brosura, in limba germana si asupra careia voi reveni cat de curand.


Ultima brosura ( cu dedicatie speciala pentru MishuL ;) ) este de prezentare a gamei VW Bus sau typ 2 in limba franceza. Cuprinde toate modelele de bus disponibile la aceea data cu dotarile aferente.



Asa cum va spuneam si mai sus promit sa revin asupra fiecarei brosuri cu scanari sau fotografii pentru toate paginile.

8 comentarii:

  1. E nemaipomenita colectia :) As vrea sa am si eu macar o brosura pentru broaste. Pana una alta am reusit sa completez mapa de dealer pentru broasca mea si am mai pus mana pe o mapa de dealer de mexico din '81 .

    Iar debaraua jos palaria :D la anu trebuie sa o fac si eu, am tot amanat momentul da nu se mai poate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca vrei pot sa-ti dau cateva sfaturi legate de constructia debaralei. Mie nu mi-a iesit perfecta din cauza unor greseli de proiectare si executie ;), dar sti cum e vorba: "omul din greseli invata". Urmatoarea va fi muuult mai reusita.

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe mine usile ma pun in incurcatura, si imi place cu ti-au iesit tie, in genul asta vreau sa fac si eu doar ca le fac glisante.

    RăspundețiȘtergere
  4. hai sa imbogatzim colectia :)
    uite factura lu' pempem, cartea dãn bord" sau betriebsanleitung, manualu' dãn servis, shi mapa din dotarea mashinii in care-ti punea frumos harta primita cado' de la acere. Ar mai fi shi galbejita aia de la haynes.. da' cred ca aia e la alta sectziune.
    errrrm.. nu pot pune link... da' daca te uiti in linkul din semnatura gasesti shi pozele ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. idefix daca-mi dai o adresa de mail putem discuta mai mult.
    pacman foarte tare dom'le! mai ales ca ale tale sunt " dinaintea erei noastre" adica inainte de 69 comparativ cu ale mele care sunt dupa. Poate le expunem vreodata la un loc ;) .

    RăspundețiȘtergere
  6. Mailul meu este danieltraila@gmail.com :)
    Ar fi interesanta o mica expozitie de documentatie VW, eventual si accesorii originale, radiouri, o vitrina la o intalnire ;)
    Eu sunt abia la inceputuri cu colectia da sper sa creasca incet incet.

    RăspundețiȘtergere