luni, 30 noiembrie 2009

Calator in tara vulturilor - Shqiperia


De la Saranda la Tirana Ep. 3

Episodul trecut am vizitat parcul arheologic Butrint si am aruncat o privire de sus statiunii turistice Saranda. Azi vom merge de la Saranda la Tirana privind ( era sa zic "din goana masinii" dar nu e cazul la o viteza de maxim 30-40 km/h ) la peisajul albanez.
Pana la un punct soseaua urmeaza linia serpuita a litoralului. Sosea e un fel de a spune...

... fiind de fapt vorba de un soi de drum forestier, spectaculos ce-i drept. Nu are balustrade de protectie iar latimea este cea a unei singure benzi, cand se intalnesc doua masini venind din sens opus se strecoara una pe langa cealalta cu ceva dificultate.


O mica insula pe care se gaseste o fortificatie medievala ascunde o mare surpriza. Din cate am inteles fortificatia apartinea unor negustori ( probabil italieni ) care primisera oaresce privilegii comerciale in zona de la Imperiul Otoman.




Surpriza: Vedeti gaura aceea din munte? Este un port de submarine ca in filmele cu James Bond. Intreaga flota de submarine intra sub munte departe de privirile indiscrete.

Vedere asupra golfului cu mai sus pomenita insula si intrarea in portul submarinelor.

Drumul urca apoi si tot urca lasand in urma plajele cu vegetatie mediteraneana.

Sus pe creasta muntelui unde ajunge drumul era deja zapada. Privind in jos ai sentimentul ca esti in avion. Cu riscul de a ma repeta va spun ca-i cea mai spectaculoasa sosea din Europa pe care am umblat. Ar trebui sa fie o destinatie turistica in sine.

In Tirana mancarea este ieftina si variata ... Daca vedeti afisul cu "pula melci" ( sau cam asa ceva ) nu va speriati este ficat de pui prajit :) .

In rest romanii se numara printre investitorii din Albania sau ma rog se numarau ...
Intr-o zi ma voi intoarce in Albania, promit!

Un comentariu: