miercuri, 2 septembrie 2009

Cu Variant-ul prin Europa de la Est la Sud - Ep. XV

A doua vizita la Luvru - Colectia de Arta greco-romana si etrusca



Sa continuam vizita la Luvru cu o selectie de fotografii facute la colectia de arta greco-romana. Operele de arta fotografiate sunt muuuult mai multe si la rezolutie mare, economia blog-ului si scopul acestuia nu-mi permite sa le postez pe toate asa incat sunt nevoit sa fac o selectie"la sange". Insa daca cineva este pasionat de subiect si are nevoie de o fotografie la rezolutie mare, chiar cu capodopere care nu apar aici sa ma contacteze si daca le am fotografiate i le voi pune la dispozitie.

Criteriile pentru care o opera de arta este promovata si facuta celebra in detrimentul altora de cele mai multe ori imi scapa. Este ceva in genul vedetelor de la noi sau de aiurea. De ce e Raduleasca vedete? sau girafa bronzata Moni? Cam gandurile astea imi treceau in cap uitandu-ma la Venus din Milo si la multimea de vizitatorii care se imbulzeau isteric s-o pozeze sau sa se pozeze cu celebra statuie.




Venus din Milo...




Si alte capodopere din aceias colectie de la Luvru ...




Ce dragut este acest micut Pan care gadila un copil in talpa!


Colectia de arta greco-romana mi-a adus aminte de extraordinarele seminarii de istoria artei tinute studentilor de regretatul profesor Radu Florescu la Muzeul National.

Pentru admiratorii artei antice, in special cea greco-romana, recomand cu caldura cartile scrise de Mihai Gramatopol. Sunt scrise cu multa dragoste, profesionalism si chiar umor. Lectura este facila si interesanta chiar si pentru ne-specialisti.

Prin albumele de arta sau carti, mai mult sau mai putin stiintifice, sculpturile in ronde bose sunt de obicei fotografiate mai mult sau mai putin frontal, de regula dintr-un unghi favorabil. Din aceasta cauza privitorul este vaduvit de insasi ideea de ronde bose. Mai jos gasiti fotografiata o opera celebra a antichitatii elenistice: baiatul cu gasca fotografiata din mai multe unghiuri...







..si o alta opera mai putin celebra dar mult mai complexa si dupa umila mea parere mai frumoasa, fotografiata din doua unghiuri diferite.





Subiectivismul in aprecierea artei este o chestie ce nu poate fi evitata, spre exemplu: iubesc sculptura de mai jos si ca urmare a trecut selectia. Mi se pare extraordinara forta cu care artistul a surprins dragostea si atitudinea paterna.


Priviti cum bratele vanjoase sustin fara efort dar protectiv trupul micutului. Copilul pare lipsit de greutate in bratele tatalui, o mama n-ar putea tine niciodata un copil asa ...


Un celebru sarcofag etrusc ...

... privit si dintr-un alt unghi care , dupa parerea mea, pune mai bine in valoare maiestria realizarii.

De parca n-ar fi fost suficiente toate operele de arta expuse, printr-un geam intr-o curte interioara se vedea o alta mare de "minuni" ce asteptau sa fie despachetate si organizate intr-o noua expozitie.




Statuete etrusce ...



Fragmente dintr-o statuie de bronz a Imparatului Nero.

O vedere de ansamblu asupra uneia din salile de arta romana.

Poate un sarcofag sa fie frumos? Eu zic ca da. Acesta pare a fi decorat cu ceva scene de teatru sau legate de teatru avand in vedere masca din mana unui personaj.


Un mozaic ...

Capul de bronz sunt tentat sa spun ca i-a apartinut unei statui a Imparatului Hadrian.

Si statuia lui Septimius Severus incredibil de bine pastrata.

Un alt sarcofag superb...

Pictura antichitatii este indeobste cunoscuta datorita descoperirilor de la Pompei sau a picturilor din catacombe. Mai jos cateva picturi romane expuse la Luvru.








Doua sarcofage celebre din secolul IV d Chr nelipsite din nici un studiu privind inceputurile iconografiei crestine, Iisus Christos in mijlocul celor 12 Apostoli. Interesant e ca in plan secund mai apar vreo trei personaje masculine.



O alta capodopera celebra a artei elenistice expusa la Luvru este Victoria din Samotrace "calare" pe prova unei corabii. Banuiesc ca a fost si sursa de inspiratie pentru celebra scena din "Titanic" .

Alt loc numai bun de bulucit turistii la pozat. De fapt cred ca stiu care-i rostul "vedetelor" din marile muzee. Daca este ghid de grupuri organizate iti iei turistii ii duci pe la cateva astfel de exponate vedeta de care a auzit toata lumea, le mai spui si cateva detalii "picante" si intr-o jumate de ora, maxim o ora gata ti-ai incasat banu' iar turistul pleaca multumit ca a vazut si muzeul asta.


Doua vase terra sigilata intregi. Terra sigilata este o ceramica de lux romana cu figuri in relief, desi raspandita pe suprafata intregului imperiu si prezenta in mai toate siturile arheologice de poca romana rar se gaseste cate un astfel de vas intreg. De obicei era produsa in ateliere dedicate, adevarate fabrici ale antichitatii cu marca, productie, renume si tot dichisul unei industrii.



O sala era dedicata operelor antice, reparate sau "imbunatatite" de a lungul istoriei mai ales in perioada renasterii dar si dupa.

Mai jos cateva sculpturi si elemente arhitectonice realizate din porfir prezente in mai sus amintita sala.



Statuia de bron a unui efeb, nu stiiu de ce-mi staruie in minte ca ar face parte dintr-o descoperire subacvatica. E posibil sa fi citit cu ceva timp in urma un material legat de treaba asta.


Cam atata pentru azi !





Un comentariu: