miercuri, 9 septembrie 2009

Cu Variant-ul prin Europa dela Est la Sud - Ep. XX

De la Cordoba la Tarifa

Aseara in vreme ce sortam fotografiile pentru astazi doua ganduri nu-mi dadeau pace. Primul e ca in ultima vreme am inceput sa ma grabesc si sa scriu articole cu etape din ce in ce mai lungi asa incat am decsi sa fac topicurile mai scurte, mai pe bucatele, sa fie facil de citit si usor de inghitit. Al doilea gand era de fapt o transpunere a celebrei sintagme romanesti "tara frumoasa pacat ca-i locuita", care in cazul Spaniei se poate spune "tara frumoasa bine ca nu-i locuita!".

Drumul de la Cordoba la Tarifa, prin Muntii Sierra Nevada, mi-a adus aminte de lungile excursii cu masina prin Dobrogea anilor 90: frumusetea muntilor golasi si farmecul alergatului cu masina prin pustietate.


Gandul ca-mi voi vedea visul cu ochii: AFRICA ma facea sa uit de caldura ce se facea din ce in ce mai apasatoare. Bine si gandul ca voi ajunge la un camping cu o bere rece sau o galeata de sangria cu gheata era la fel de mobilizator.

In partea asta a Spaniei rar rasar ferme solitare...

...sau localitati mici si albe ...

... ce din goana masinii par pustii.

Cand le vezi cocotate pe muntii sterpi...

... nu poti sa nu te gandesti: ce-or cauta oamenii astia aici?
Am insistat cu fotografii facute pe autostrazile aproape pustii din Sierra Nevada ca cititorul sa vada ce pot face unii la capitolul infrastuctura chiar si in mijlocul unui teren ostil.
Curand drumul a cotit la dreapta si a apucat-o pe o sosea ce avea in stanga Marea Mediterana iar in dreapta muntii.
Autostrada a devenit din ce in ce mai animata dar si un pic mai lata.
Poate va imaginati ca dupa un astfel de efort constructiv spaniolul molesit si de criza se odihneste. Gresit! Peste tot pe unde te uiti se construiesc alte si alte autostrazi sau se latesc cele existente.

Pe malul marii orasele sunt din ce in ce mai mari iar locul caselor mici albe si inghesuite ca o turma de oi este luat de blocuri.

Asa cum va spuneam si intr-un episod anterior arhitectii si proiectantii de blocuri spanioli au facut o alta scoala decat omologii lor romani astfel ca blocurile lor arata a locuinte de oameni si nu a ghetouri de asupriti. Bine la asta o fi contribuit si finalul meciului national in care echipa dreptei a castigat in detrimentul comunismului dezumanizant cu 2 la 0. Dar asta e deja politica si nu asta-i scopul ;) .

Sa va mai spun ca sunt astfel construite incat nu zgarie peisajul, retina si simtul estetic? Cred ca fotografiile sunt suficient de concludente.

Spre Tarifa autostrada coboara transformandu-se intr-un drum normal strajuit de palmieri. Africa era doar la o aruncatura de bat.

Dar despre Tarifa si visul african in episodul urmator...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu