luni, 28 septembrie 2009

Pastile Vechi

Geopolitica spatiala in anii celui de-al doilea razboi mondial
( banc de atunci )

Intr-o scurta pauza a razboiului trei ofiteri, unul englez, altul german si ultimul roman, stateau la un pahar de vorba. Cum in astfel de momente discutiile aluneca in directii niciodata banuite, subiectul serii devenise viata inteligenta pe luna sau asa cum se intrupase in vorba dilema lor: "O fi oameni pe luna?"
Ofiterul englez dupa oaresce meditatie declara ca subiectul il depaseste usor dar ca are un valet din cale afara de priceput in astfel de chestii si chemandu-l ii puse intrebarea naucitoare: "John sunt oameni pe luna?"
Dupa cateva secunde de gandire valetul isi expune cu maxima seriozitate parerea:
-Sir, daca-mi permiteti, Regatul Marii Britanii are dominioane peste tot unde se gasesc oameni. Pe luna nu avem dominioane. Deci concluzia mi se pare logica: pe luna nu traiesc oameni.
Cum logica englezeasca nu-i intotdeauna similara cu cea germana, ofiterul german dezaproba cu hotarire teoria valetului englez si-si chema in ajutor un soldat din subordine priceput in a descifra chestii complicate: "Fritz! sunt oameni pe luna?!?!"
Fara nici cea mai mica ezitare intr-o impecabila pozitie de drepti soldatul german turuii raspunsul:
-Herr Offizier! Deutschland uber alles! Germania nu este pe luna deci nu exista oameni acolo!
Cum disputa statea sa degenereze interventia ofiterului roman devenea necesara: "stati asa, stimati parteneri de razboi mondial, ca am eu o ordonanta, Ion, fost cioban, pastrator si coautor al mioritei, priceput in ale cosmogoniei si-n alte chestii profunde". "Mai Ioane, mai baiete ia zi tu daca-s oameni pe luna?"
Ion fastacit tot de asa companie selecta, sta se gandeste, se scarpina-n cap, socoteste pe degetele de la maini, se uita ganditor la opinci si incearca sa-si miste degetele picioarelor in ele, se leagana din fata in spate cu privirea-n pamant, apoi ofteaza si-si da frau liber gandurilor:
-Sa traiti domnule ofiter! Si sa va dea Dumnezeu sanatate! Permiteti sa raportez! Daca ar fi oameni pe luna nu s-ar caca si aia in capul nostru?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu