marți, 1 septembrie 2009

O moneda de 2 Euro aniversara

Aflat in Franta si numarandu-mi maruntul din buzunar atentia mi-a fost atrasa de o moneda de 2 Euro neobisnuita. Este vorba de o moneda aniversara ce marcheaza implinirea anul acesta a zece ani de la lansarea Uniunii Economice si Monetare Europene.

Moneda este de tip bimetal iar aversul este cel specific tuturor monedelor de 2 Euro.



Doar reversul difera el fiind realizat de artistul grec George Stamatopulos si ales prin vot direct in 2008 de cetatenii Uniunii Europene din alte cateva proiecte. Pe marginea nichelata sunt reprezentate cele douasprezece stele UE iar in centrul din metal galben este gravata imaginea unei monede cu aspect arhaic dar si foarte ludic in acelas timp: un om de tipul celor desenati de copii sustine semnul monetar Euro. Pe margine este gravata legenda "REPUBLIQUE FRANCAISE" "UEM 1999-2009" . Moneda aniversara a fost emisa in toate statele membre zonei euro iar cea prezentata acum a fost emisa in Franta.



Pe revers deasupra inscrisului "2009" se afla gravata o mica marca un "G" abia vizibil ce reprezinta semnatura artistului gravor George Stamatopulos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu